Ministar poljoprivrede

Pašalić: Sa poljoprivrednicima dogovorena rješenja brojnih problema

  • Извор: СРНА
  • 13.07.2022. 19:23

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je kvalitetnim današnji sastanak u Bijeljini sa poljoprivrednim proizvođačima na kojem je, kako je naveo, dogovoreno rješavanje brojnih problema, kao i novi sastanak na jesen.

Pašalić je naglasio da su Ministarstvo i Vlada Republike Srpske u potpunosti na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima.

"Kada se pogleda samo izdvajanje za poljoprivrednike u Bijeljini, ona su u posljednje tri-četiri godine narasla sa 14 miliona KM od 2017. godine na 20 miliona KM ove godine. Zaista su sva naša nastojanja da pomognemo poljoprivrednicima, ali isto tako imamo i mnogo problema danas iznesenih na sastanku", naveo je Pašalić i dodao da kritike iznesene na današnjem sastanku pomažu u sagledavanju problema i donošenju boljih odluka.

On je napomenuo da ne mogu odjednom biti riješeni svi problemi, ali da je Ministarstvo na dobrom putu.

Govoreći o problemima poljoprivrednika sa cijenama đubriva i reporomaterijala, Pašalić je naveo da se ne može predvidjeti kretanje tih cijena jer one zavise od mnogo faktora.

"Znaćemo za par mjeseci kakve će biti cijene inputa, a nakon toga ćemo donositi odluke. Sama činjenica da smo ovdje dogovorili znatan rast agrarnog budžeta za sljedeću godinu nama u Vladi daje tu komociju da možemo da planiramo dodatne mjere", istakao je Pašalić.

On je naglasio da je u poljoprivredi teško predvidjeti mnoge stvari, te napomenuo da se u ovu godinu ušlo sa novim konceptom, da su u martu morale biti donesene druge mjere, kao i da je slično bilo 2020. godine, za vrijeme pandemije.

"Ipak, Vlada je bila vrlo fleksibilna i naklonjena proizvođačima i sama činjenica da smo odvojili dodatni 31 milion KM iz Kompenzacionog fonda na onih 75 miliona KM koliko smo usvojili u budžetu, dovoljno govori koliko smo podržali poljoprivredu i tu nećemo stati", istakao je Pašalić.

Kada je riječ o cijeni pšenice, Pašalić je naveo da ona zavisi od tržišta, od berzi, od stanja u okruženju.

"Ona sada u Republici iznosi od 61,62 feninga u Krajini, do 65,66 ovdje u Semberiji, zavisno od kvaliteta. Prošle godine cijena je bila 36,37 feninga i tačno je da su narasli imputi, povećane su cijene i povećani su troškovi proizvodnje za oko 60 odsto, ali je cijena finalnog proizvoda povećana 70 odsto. Zato mi ne možemo da govorimo da su proizvođači u gubitku, ima problema koje su ljudi danas iznijeli jer plaćaju i zakup, odnosno prinuđeni su da uzmu privatnu zemlju u zakup i plaćaju visoku cijenu", naveo je Pašalić.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.