Ministar poljoprivrede Rusije

Patrušev: Moskva će uskoro besplatno isporučiti žito afričkim zemljama

  • Извор: Агенције
  • 10.08.2023. 14:56

Rusija će uskoro isporučiti afričkim državama od 25.000 do 50.000 tona žita besplatno, izjavio je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, prenosi TASS.

"Isporučićemo afričkim zemljama žito besplatno. Za sada je riječ o šest zemalja i količini od 25.000 do 50.000 tona. Na tome sada radimo. Mislim da će te isporuke biti obavljene u bliskoj budućnosti“, kazao je Patrušev.

Patrušev je podsjetio da je prošle godine Rusija izvezla rekordnu količinu žitarica - 60 miliona tona.

"Ove godine je planirano da se izveze oko 55 miliona tona, ali se ta cifra može korigovati naviše. Rusija će i dalje biti pouzdan partner prijateljskim zemljama u snabdijevanju ne samo žitom, već hranom uopšte“, zaključio je ministar.

Utopile se dvije žene u Hrvatskoj

Utopile se dvije žene u Hrvatskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije da će Moskva nastaviti energično da radi na organizovanju snabdijevanja Afrike žitom, hranom i đubrivima, nakon prekida Sporazuma o žitu.

"Rusija je sposobna da zamijeni ukrajinsko žito i na komercijalnoj osnovi, ali i besplatno“, poručio je ruski lider i dodao da Rusija, uprkos sankcijama, povećava isporuku poljoprivrednih proizvoda afričkim zemljama i da je u prvih šest mjeseci ove godine poslato skoro 10 miliona tona žita.

Ruski diplomata i šef Sekretarijata Foruma za partnerstvo Rusije i Afrike Oleg Ozerov rekao je da je Rusija na samitu u Sankt Peterburgu ponudila afričkim zemljama rješenje za probleme sa hranom nakon raskida Sporazuma o žitu.

Diplomata je podsjetio da je Rusija već pružila pomoć afričkim zemljama slanjem nekoliko pošiljki đubriva, u Malavu i Keniju.

Hrvatska uvela posebne mjere bezbjednosti na granici sa Crnom Gorom i BiH

Hrvatska uvela posebne mjere bezbjednosti na granici sa Crnom Gorom i BiH


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?