Генерални директор ЕРС

Петровић: Значајан подстицај мађарске Владе

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2024. 19:21

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да су мађарска Влада, на челу са премијером Виктором Орбаном, и Република Српска, чији је предсједник Милорад Додик, значајно унаприједиле односе на начин да је директно мађарска Влада одвојила 140 милиона евра за три пројекта у Српској.

Петровић је навео да је ријеч о пројектима изградње постројења за пречишћење отпадних вода у Градишци, вјетропарка "Хргуд" и соларне електране "Требиње два" снаге 53 мегавата у Требињу.

- Пројекте од чијег је финансирања прошле године одустала КФВ банка, прихватила је да финансира мађарска држава, не посредством банака, већ директно мађарска Влада, односно држава. Ови наши пројекти су у завршној фази `спремно за градњу` и очекујемо након неколико мјесеци спровођења процедура да ће почети њихова реализација - рекао је Петровић.

Он је истакао да је то значајан подстицај, те да ће у наредним мјесецима бити спроведене неопходне процедуре и омогућено да почне реализација ових пројеката.

- Важно нам је да се на састанцима у току форума ступило у контакт са више привредника, јер су дошле укупно 24 делегације из Мађарске, озбиљне компаније које желе да финансирају и да изводе пројекте не само у енергетици, него и у другим областима - рекао је Петровић.

Сарадњу на реализацији и финансирању три пројекта, у вриједности од 140 милиона евра, договорили су јуче на састанку у Бањалуци премијер Републике Српске Радован Вишковић и министар економског развоја Мађарске Мартон Нађ. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм