Најаве

Планира се поскупљење струје

  • Извор: Агенције
  • 12.03.2024. 15:48

Након што је у 2023. години остварен рекордан губитак од чак 140 милиона КМ, Електропривреда БиХ планира у наредне три године пословати позитивно и уједно инвестирати велики новац у нове енергетске објекте.

То подразумијева и раст цијена електричне енергије, пише "БизнисИнфо.ба".

Између осталог, у ЕПБиХ планирају раст цијена струје и за домаћинства у Федерацији БиХ.

Ово се види из документа План пословања ЈП Електропривреда БиХ за период 2024. – 2026. који ће бити разматран на Скупштини дионичара, а у који је "БизнисИнфо.ба" имао увид.

Планом је предвиђено остварење добити у планским годинама (2024-2026), а на бази планских пројекција и претпоставки. Поред тога, планирано је и значајно задуживање код међународних и домаћих финансијских институција, како би се затворила финансијска конструкција за улагања у планском периоду, која досежу износ од преко 1,7 милијарди КМ, с тим да се поједини пројекти протежу и на године након тога.


Варао људе у Њемачкој, па куповао станове у Србији - стекао више од седам милиона евра

Варао људе у Њемачкој, па куповао станове у Србији - стекао више од седам милиона евра

“Извјесно је да ће већина потребних финансијских средстава, посебно за пројекте у вези производње енергије из обновљивих извора, морати бити обезбијеђена из екстерних извора, што ће довести до знатно већег нивоа задужености Друштва у односу на тренутни ниво. С обзиром на годинама присутну ниску стопу рентабилности, те значајне одливе у вези ЗД рудника, Друштво нема довољна акумулирана новчана средства да може улагања финансирати претежно из властитих извора” наводи се у документу.

Планом је предвиђен почетак изградње више нових енергетских објеката. Предвиђен је почетак изградње ХЕ Јањићи, као и почетак изградње других нових производних објеката, од којих су вјетроелектрана Влашић и неколико соларних електрана, за чију изградњу би била кориштена средства међународних финансијских институција и властита средства из готовинског тока по основу интерног обрачуна накнада за емисију ЦО2.

Предвиђено је да у току овог периода почне производња у неколико нових објеката соларних електрана, Грачаница 1, Грачаница 2, Горња Бреза, Бановићи Село, Подвележје 3.

У складу са расположивим могућностима и плановима преструктурирања рудника, наставиће се и са инвестирањем у руднике угља у саставу Концерна ЕП БиХ, како би се на дужи рок обезбједила стабилна и одржива производња угља у обиму потребном за планирани рад термоелектрана, не само у планском периоду него и у преосталом периоду рада појединих блокова.


Чули буку у зиду, открили незваног госта и одушевили се

Чули буку у зиду, открили незваног госта и одушевили се

У складу са стратешким циљем ЕП БиХ да значајно повећа удио производње електричне енергије из обновљивих извора, планирана су и средства за откуп пројеката обновљивих извора енергије који су већ у погону и пројеката који су у развоју, као и откуп или закуп земљишта погодних за изградњу соларних електрана.

Осим тога, планирају се активности и улагања у већ идентификоване пројекте соларне енергије што је препознато као развојна шанса.

Овај план предвиђа значајна улагања властитих и кредитних средстава у развој и имплементацију ових пројеката те би наредни трогодишњи период требао бити обиљежен изградњом више ФНЕ на неколико перспективних локација.

Но, проблем су цијене струје која се продаја купцима.

“Приликом финализације овог Плана као улазна претпоставка кориштене су важеће (почетком јануара 2024. године) цијене за продају купцима на јавном снабдијевању уз претпоставку повећања истих за просјечно 10 посто од 01.06.2024. године. Такође, у најави су преговори у вези Гранског колективног уговора са СЕЕР-ом ФБиХ, а чији исход може имати утицаја на трошкове радне снаге у планском периоду. У случају да у наредном периоду дође до корекције више значајних улазних и излазних цијена и енергетских елемената, биће припремљен ревидирани план”, стоји у документу.


Уведене велике промјене на Евровизији

Уведене велике промјене на Евровизији

Планирано је да се највећи дио планиране добити задржи у Друштву, те искористи као извор финансирања за будуће инвестиције. Постојећи и потенцијални кредитори ће анализирати готовинске токове Друштва и Концерна као једну од кључних подлога за одобрење кредитних аранжмана.

Повећање цијена за домаћинства

У једном дијелу овог опсежног документа јасно се наводи да је циљ повећање цијена и за домаћинства, а не само за привреду, те да ће се радити на томе да се јавност припреми за такву одлуку.

“Битно је купце и јавност увјерити да је постепено повећање продајних цијена енергије, нарочито за домаћинства, узимајући у обзир трошкове производње и тржишне околности, нужно ако желимо на дужи рок рачунати на домаће изворе електричне енергије који ће бити околински и климатски прихватљивији од постојећих”, стоји у документу.

Како се наводи, највећи дио планиране продаје електричне енергије крајњим купцима односи се на категорију Домаћинства, код које је планирано повећање тарифних ставова за енергију за 2024. годину.


Цијена још једне намирнице иде у небо

Цијена још једне намирнице иде у небо

Сигурно је, истичу, да ће у наредних 2-7 година бити уведено плаћање такси или сличних накнада на ЦО2 емисије из термоелектрана на простору БиХ, а на Држави и ЕП БиХ је да се изборе да то буде постепено и уз што мање трошкове.

Планиран је пораст броја крајњих купаца за око 1% у односу на 2023. годину, као и мала (слична као у 2023. годину) количина енергије коју ће дио крајњих купаца набавити од других снабдјевача у БиХ, при чему ЕП БиХ (односно дистрибутивна дјелатност) остварује само приход од мрежарине.

Планом је предвиђено да ЕП БиХ задржи преко 99% учешћа (гледано по обиму продате енергије) у снабдијевању крајњих купаца.

Пратите нас и путем Вибера