Огроман проблем

Плата 3.000 марака, топли оброк и смјештај, а радника ни за лијека

  • Извор: Аваз
  • 06.02.2024. 18:38

Чак 3.000 марака мјесечно, уз топли оброк, уплату свих доприноса, смјештај те друге погодности, могао би зарадити кувар који се запосли у једном ресторану у Стоцу.

Толику плату, уз додатну награду током љетне сезоне, у огласу је понудио угоститељ Ибрахим Батан Бузаљко.

Уз силне симпатије јавности које је побрао објавом таквог огласа, Бузаљко већ мјесец дана није успио пронаћи кувара. А потребно му их је четворо.

Како је испричао, хроничан недостатак кувара, и уопште особља, у угоститељском сектору све је израженији.


Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

Дјевојчица која је рођена испод рушевина прославила први рођендан

"То је страшан проблем, вјерујте, а све сам покушао. Интереса и упита за оглас је било, има и даље, али некако као да сви бјеже од одговорности. Правог, професионалног кувара је, изгледа, немогуће наћи, поготово у Херцеговини", испричао је он.

Непојмљиво му је да образовање не прати тржиште рада, па је као примјер указао на чињеницу да у Стоцу од двије средње школе ниједна не образује ученике за занате и она занимања која су дефицитарна.

Његов примјер није једини. Штавише, као никада раније у Херцеговини је кренула права помама за куварима, конобарима, рецепционарима, собарицама…

Давор Крешић, познати неумски хотелијер, рекао је да је још у новембру прошле године огласио радна мјеста за ову сезону.


Тузланка добила отказ након 31 годину:  Услиједила добра реакција надлежних

Тузланка добила отказ након 31 годину: Услиједила добра реакција надлежних

"То је огроман и код нас заправо стандардни проблем. Не можете очекивати куваре, конобаре и слично из, на примјер, Мостара, Међугорја, Сарајева, јер све су то туристичка мјеста, а скоро подједнако тог кадра недостаје и њима. Новац није проблем, плате које се нуде су заиста високе, али, једноставно, те радне снаге нема", рекао је Крешић за "Аваз".

Умјесто да се, како је нагласио, бави продајом и маркетингом, тренутно је присиљен фокус држати на тражењу кадра.

"Нема друге, изгледа, већ да увозимо радну снагу из Непала и Бангладеша", додао је он.

Најтраженија занимања

Занимљиво је да су, према посљедњим подацима Федералног завода за запошљавање, кувари међу најбројнијим занимањима у многим кантонима.


Џоинт у кифли, препарати за потенцију и чајеви за мршављење: Шта је све Управа царина заплијенила

Џоинт у кифли, препарати за потенцију и чајеви за мршављење: Шта је све Управа царина заплијенила

Највише их је у Тузланском кантону, и то 1.102, затим у Зеничко-добојском, гдје их је 781, а у Херцеговачко-неретванском на бироу се води 697 кувара. Како су казали, поставља се питање вођења такве евиденције и уопште сврхе.

У оквиру истраживања тржишта рада за ову годину међу најтраженијим занимањима 3. и 4. степена ССС-а су продавачи/трговци, конобари, бравари, вариоци, кувари, возачи камиона, шивачи, столари…

Исказана је велика потражња за помоћним радницима у производњи и радницима за једноставне послове.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм