Saopštenje

Plate rastu bržim tempom od rasta cijena

  • Извор: АТВ
  • 25.07.2023. 12:26

Povodom natpisa u pojedinim medijima, koji pozivajući se na podatke Zavoda pišu da plate rastu, ali gube trku sa inflacijom, naša profesionalna dužnost, kao zvaničnog proizvođača statistike u Republici Srpskoj, jeste da ukažemo na pogrešno tumačenje takvih podataka, poručili su iz Republičkog zavoda za statistiku.

"Na to nas obavezuju i 'Osnovna načela zvanične statistike' koja su osvojile Ujedinjene nacije, tačnije Načelo 4 u kojem je istaknuto da su 'statističke institucije ovlašćene da komentarišu pogrešna tumačenja i zloupotrebe statistike'", rekli su iz Zavoda.

U saopštenju navode da, prema najnovijim podacima, objavljenim u ponedjeljak 24. jula, prosječna neto plata isplaćena u junu 2023. godine iznosi 1.284 KM i nominalno je veća za 0,3 odsto a realno za 0,2 odsto u odnosu na prethodni mjesec. 

"U odnosu na isti mjesec prošle godine (jun 2022. godine), prosječna neto plata nominalno je veća za 11 odsto, a realno za 4,5 odsto“, stoji u saopštenju.

Iz Zavoda pojašnjavaju da je nominalni indeks prosječnih neto plata odnos između nominalnih iznosa prosječnih neto plata u određenim periodima posmatranja. Sa druge strane, dodaju, realni indeks je odnos između nominalnog indeksa prosječnih neto plata i indeksa potrošačkih cijena (inflacije) u odgovarajućem periodu.

"Dakle, prosječna neto plata isplaćena u junu 2023. godine imala je realni rast plate, odnosno rast plate veći od rasta cijena, i to za 0,2 odsto u odnosu na maj 2023. godine, te za 4,5 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine (jun 2022. godine). To je trend koji je zastupljen od početka godine i tokom svih šest mjeseci 2023. godine zabilježen je realan rast plata u odnosu na isti mjesec prethodne godine. To znači da prosječne neto plate u ovoj godini rastu bržim tempom od rasta prosječnih cijena“, stoji u saopštenju.

Iz Zavoda dodaju da kao stručna institucija, čiji zadatak jeste pružanje pouzdanih, kvalitetnih, pravovremenih i međunarodno uporedivih statističkih podataka, uvijek stoje na raspolaganju svim korisnicima kada imaju nedoumice ili kada je potrebno dodatno pojašnjenje ili tumačenje naših podataka.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.