Тема дана

Почели преговори о минималцу у Српској

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2023. 21:25

Са приближавањем краја године креће и рововска борба између синдиката и послодаваца, око износа најниже плате за сљедећу годину.

Kопља се ломе око износа од 1.050 KМ, што је био приједлог предсједника Републике Српске. 

"Идеја о повећаној минималној плати је да се направи снажан искорак. Нико не каже да то није тешко за послодавце. Јавни сектор не би требало да има проблеме, али приватни сектор да. Неке компаније не, јер су изван тога. Али значајан дио средњих-мањих предузећа би могао имати проблеме. Али извините, нама све чешће долазе послодавци који говоре да нема радника, неће да раде. Па ако хоћемо да имамо раднике, онда морамо да се бавимо и питањима како да обезбиједимо права радника. А не само право на профит. Профит је наравно свима важан, али земље либералног капитализма имају у свијест уграђену 'социјалну одговорност компанија'. Не можете имати радника који је незадовољан платом и амбијентом. Нећете придобити ниједног радника ако извлачите екстремну добит, а држите минималне плате", изјавио је Додик.

Сваке, па и ове године, послодавци не би да одступе од већ  постојећег износа или би да повећање буде минимално, јер како кажу, пара и простора за већи минималац нема. Синдикалци им одговарају да и пара и простора за повишицу  има и више него довољно. Најнижа плата у Републици Српској мора се значајније повећати, рекла је раније за АТВ, Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске. 

„Постоје сектори са различитим, радно интензивним пословима, попут обућарске инудстрије и сличних они који раде лонг послове, они ће сигурно уколико најнижаплата буде 1.050 KМ изгубити бар 50 одсто радних мјеста“, рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републиkе Српсkе.

„Сваки посао којим не можете зарадити да прехраните у 21. вијеку своју породицу постаје бесмислен. Тако да износ који је предложио Предсједник Републике за нас је прихватљив. Тако да ћемо ми наставити да радимо овај посао, како бисмо уредили управо оно што је за раднике најважније а то је да буду вредновани у складу са резултатима рада које постижу код својих послодаваца“, рекла је Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

Опширније о свему у Теми дана АТВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)