"Прогресус"

Пољопривредници масовно купују мађарску механизацију

  • Извор: АТВ
  • 30.03.2024. 19:03

Уз значајну субвенцију, пољопривредници у Семберији масовно купују савремену механизацију и опрему мађарског поријекла. Циљна група Фондације за одрживи развој "Прогресус" су мала и средња пољопривредна газдинства која обрађују до 80 хектара земље.

- Без јаке пољопривредне механизације и спремних машина, нема квалитетног посла. Добра ствар, поново подвлачим, што је та циљна група сигурно била мали и средњи пољопривредни произвођачи. Ја гарантујем да је ту било више од половине пољопривредних произвођача који сигурно нису успјели пољопривредну механизацију да обнове сигурно задњих 20 година. То је огроман помак - каже Бошко Радић, предсједник Удружења пољопривредника "Села Семберије".

Да значајније обнове радне машине и опрему на газдинствима, пољопривреднике је опредијелио управо ниво субвенције. Колико су заинтересовани потврђује и број оних који су задовољили услове другог јавног позива за програм подршке мађарске Владе. Задовољни су оваквим видом занављања опреме на газдинствима. 

Ова помоћ значајна је пољопривредницима посебно сада када је посао на њивама све скупљи. Цијена репроматеријала висока је, а боља ситуација није ни са житарицама, месом и млијеком, који су, кажу Семберци, јефтини.

А како би опстали, пољопривредници све то морају произвести по што нижој цијени. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: