Retroativna prijava

Poljoprivrednici Semberije o porezu

  • Извор: АТВ
  • 10.02.2023. 19:42

Poljoprivredna gazdinstva u roku od osam dana Poreskoj upravi treba retroaktivno da podnesu prijave poreza na dohodak za 2021. i 2022. godinu. Naložilo je to Ministarstvo finansija preko Poreske uprave.

Nema potrebe za panikom i mišljenjima da je riječ o astronomskim ciframa, poručuju iz  Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Sela Semberije“. 

Na svojih 650 dunuma ratarske proizvodnje, Boško Radić izvršio je uzorak. 

„Na kraju sam platio 784 marke. Mislim da su to i više nego realne pare. Znači, to dođe otprilike, ako neko ima 65 dunuma – 70 KM. Mislim da niko ne treba, iole pametan, da pravi pitanje oko toga“, samtra Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije“

„70% toga je oporezivo. 30% znači od dobiti se otpisuje u startu i na tih 70% ostatka se plaća 10% poreza na tu dobit. Ja mislim zaista ljudi da nema države koja proizvodi, nema države koja danas egzistira, a da građani ne plaćaju nekakav vid poreza“, istakao je Stojan Marinković – predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

Sa druge strane, u Udruženju „Sela Semberije i Majevice“ ovim nalogom nisu zadovoljni. Od Ministarstva finansija zahtijevaju da u roku od 48 sati aktom odloži poreske prijave za koje je rok osam dana. 

„Koliko poreza vi konkretno treba da platite?“,“Pa, niko to ne zna faktički da protumači. Nama je prezentovano da mi samo upadnemo na tu 1004 poresku prijavu pa ćemo vidjeti šta i kako“, kaže Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“.

Ovakvo prepucavanje i način izražavanja nezadovoljstva ministar poljoprivrede ocijenio je jeftinim pokušajem manipulacije Bijeljinske uprave Semberskim poljoprivrednicima.

 „Optužbe na račun Ministarstva iz bijeljinske Gradske uprave najobičnija su manipulacija u svrhu odbrane fotelje Ljubiše Petrovića pred predstojeći referendum o opozivu gradonačelnika u Bijeljini. Obaveza prema poljoprivrednicima je da se obećanje o pomoći realizuje i svaka preuzeta obaveza prethodne Vlade ili predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće ispoštovana, pa tako i kada je šteta od prošlogodišnje suše u pitanju“, rekao je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dodatnu pomoć poljoprivrednicima od Vlade Republike Srpske za sušu uskratio je sam gradonačelnik Ljubiša Petrović jer za vrijeme prošlogodišnje suše na području Semberije nije proglasio stanje elementarne nepogode, što je bio glavni uslov za pomoć Vlade.