Sokolac

Poljoprivrednici uvjereni da će, iz podršku Mađarske, obnoviti mehanizaciju po povoljnim uslovima

  • Извор: СРНА
  • 25.08.2022. 18:03

Predstavljanju programa podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske danas je na Sokocu prisustvovao veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji su uvjereni da će po povoljnim uslovima obnoviti dio mehanizacije, opreme i alata, te unaprijediti proizvodnju.

Direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" Andrea Jaglica rekla je novinarima na Sokocu da je riječ o prvom programu podrške mađarske Vlade privredi Srpske u okviru kojeg će poljoprivrednim proizvođačima biti omogućeno nešto manje od 28 miliona evra za nabavku poljoprivrednih mašina, mehanizacije, opreme i alata.

"Fondacija će subvencionisati do 70 odsto ukupne nabavke, s tim da je minimalni iznos bespovratnih sredstava koji poljoprivrednici mogu da traže 2.500 evra pa do 25.000 evra", navela je Jaglica.

Ona je izrazila zadovoljstvo brojem zainteresovanih poljoprivrednika za ovaj program, koji su prepoznali da je ovo odlična prilika za nabavku mehanizacije, opreme i alata u vrijeme krize, poskupljenja energenata i rasta cijena hrane.

Prema njenim riječima, uslovi za prijavu na ovaj program su da su poljoprivrednici i pravna lica iz ove djelatnosti registrovani i da im je zemljište upisano u registar gazdinstava na području Republike Srpke ili Brčko distrikta.

Ona je naglasila da nema kvota ni za jednu lokolnu zajednicu i da će svaka moći da povuče onoliko sredstava koliko bude uspješnih aplikacija.

Predsjednik Skupštine sokolačkog Udruženja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda "Blago Romanije" Jovana Soldar izrazila je zadovoljstvo ovim projektom koji će biti realizovan u Srpskoj u kojem će pri nabavci poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata 70 odsto biti učešće Vlade Mađarske, što su značajna sredstva za poljoprivrednike na ovom području.

"Na našim prostorima je odavno zastarjela mehanizacija za proizvodnju, tako da će nabavka ove mehanizacije pomoći unapređenju poljoprivrede u svim sektorima od agrarne do mljekarske proizvodnje", naglasila je Soldarova.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica zahvalio je što je ova lokalna zajednica ušla u prvi krug anketiranja i upoznavanja o ovom međudržavnom programu pomoći poljoprivredicima.

On je ocijenio da je program podrške Vlade Mađarske privredi Srpske velika pomoć poljoprivrednicima u njihovom radu, proširivanju kapaciteta i nabavci opreme.

Bjelica je naglasio da je na području Sokoca, uz pomoć međunarodnih fondova i Vlade Republike Srpske, podstaknuta plastenička proizvodnja, te da dvije mljekare otkupljuju oko 3,5 miliona litara mlijeka, a da lokalna uprava daje dodatnu premiju od 10 feninga po litru mlijeka isporučenog mljekarama.

"Sada taj iznos za premije dostiže 40.000 KM mjesečno, a krenulo je sa nešto više od 20.000 KM, što znači da se povećava proizvodnja mlijeka", naveo je Bjelica.

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske "Progresus" objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata u okviru realizacije prvog Programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra".


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм