Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Poljoprivrednicima 10,7 miliona KM, isplaćene sve obaveze za ovu godinu

  • Извор: СРНА
  • 30.12.2022. 10:42

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske danas je posredstvom Agencije za agrarna plaćanja isplatilo 10.765.212 KM po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, čime su isplaćene sve obaveze prema poljoprivrednicima za ovu godinu.

Najveći iznos isplaćen je za tov svinja od 1,8 miliona KM, a 1,2 miliona KM za modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Od ukupno 25 mjera, isplaćeni su podsticaji za nabavku poljoprivredne mehanizacije, objekte i tehnološku opremu, za živinarstvo, ribarstvo i konjarstvo, te podsticaji po osnovu premije za osiguranje.

Ovim su isplaćene sve obaveze prema poljoprivrednicima koje su unesene u sistem Agencije za agrarna plaćanja za ovu godinu, a ukupan iznos isplaćenih obaveza iz redovnog budžeta iznosi 60.973.960 KM.

Iz Ministarstva podsjećaju da je juče isplaćeno 2.001.868 KM po osnovu premije za proizvedene i prodate sadnice, premije za soju, te za regresirano dizel gorivo.

Sredstva su isplaćena i za podizanje višegodišnjih zasada, za mjere ruralnog razvoja, zaštitu zdravlja biljaka i vanredne potrebe i pomoći.

Ukupan iznos isplaćenih sredstava po osnovu podsticaja iz redovnog agrarnog budžeta i iz Kompenzacionog Fonda Republike Srpske na današnji dan iznosi 92.283.961 KM.

Preostali dio plaćanja iz agrarnog budžeta biće izvršen nakon obračuna podsticaja, koji se redovno obračunavaju nakon isteka 2022. godine, među kojima je i decembarska premija za mlijeko, navodi se u saopštenju.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок