Za prvih osam mjeseci

Poreska uprava: Rekordna naplata doprinosa

  • 04.09.2019. 14:37

Poreska uprava Republike Srpske je za osam mjeseci ove godine prikupila 1,674 milijarde KM javnih prihoda, što je za 51,5 miliona KM više nego u istom periodu lani, a ujedno je ostvarena rekordna naplata doprinosa, zahvaljujući prvenstveno povećanju broja zaposlenih.

Naplata doprinosa iznosila je 1,034 milijarde KM, a što je za 63,5 miliona KM ili sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Poreske uprave Republike Srpske. 

U posmatranom periodu povećan je broj zaposlenih u Srpskoj za 9.416, zatim povećane su plate radnicima u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, kao i minimalne plate radnicima u Srpskoj. 

U saopštenju su istaknute i svakodnevne aktivnosti koje Poreska uprava preduzima u okviru svoje nadležnosti kroz redovnu naplatu i terenske kontrole. 

"Smatramo da je na ovakve pokazatelje, osim dobre makroekonomske situacije u Republici Srpskoj u ovoj godini, uticao niz mjera Vlade Republike Srpske na rasterećenju privrede i poboljšanja položaja radnika, od kojih je jedna svakako i povećanje neoporezivog dijela plate na 500 KM", navela je Poreska uprava. 

Na ime doprinosa za Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske tokom proteklih osam mjeseci naplaćeno je 585,1 milion KM ili 33,6 miliona KM više, a za Fond zdravstvenog osiguranja 371,7 miliona KM ili 25,5 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine. 

Zabilježen je i rast naplate doprinosa za Fond dječje zaštite, kao i za Zavod za zapošljavanje od šest, odnosno sedam procenata. 

Naplata direktnih poreza za prvih osam mjeseci ove godine iznosila je 339,6 miliona KM, što je za šest odsto manje nego u istom periodu prošle godine. 

Najveće smanjenje naplate u posmatranom periodu bilo je kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 128,7 miliona KM ili 37,4 miliona KM manje. 

Razlog tome je povećanje neoporezivog djela plata na 500 KM, čime se Vlada Srpske odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika. 

Porez na dobit je u prvih osam mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 181,1 milion KM, što je za 13,7 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine, dok je naplata poreza na nepokretnosti iznosila 18,8 miliona KM ili manje za oko 390.000 KM. 

Kod ostalih javnih prihoda u proteklih osam mjeseci ostvarena je naplata od 293,8 miliona KM, što je za 24,1 milion KM više nego u istom periodu lani. 

Poreska uprava Republike Srpske je u saopštenju zahvalila svim poreskim obveznicima koji uredno izvršavaju obaveze i pozvala sve poreske obveznike da posluju u skladu sa važećim propisima i da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, te da samim tim doprinesu jačanju Republike Srpske i njene ekonomije. 

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм