Конферениција за новинаре

Послодавци: Једина најнижа плата која може бити донесена је 750 КМ

  • Извор: АТВ
  • 15.11.2023. 16:43

Једина најнижа плата која данас може бити регуларана и донесена је 750 КМ, речено је након састанака представника послодаваца и Владе Републике Српске у Бањалуци.

То значи да најнижа плата треба да буде нешто мање од 60 одсто просјечне плате. Оно на чему инсистирају јесте да се изједначе радници у приватном и јавном сектору. 

„Наш радник на минималац данас има обавезу 200 КМ топлог оброка, и 70, 80 КМ превоза, дакле ми смо око 950 данас на минималцу. Дакле, ми инсистирамо од Владе да се изједначе радници, и да ми ово што дајемо за топли оброк и превоз стави у тај износ. Ми би онда тај износ имали већ данас, са 100 КМ повећања, дошли би на 1.050 КМ“, рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Тривић  је на конференцији за новинаре рекао да је данашња расправа била врло коректна и смирена. Напоменуо је да постоје различити проблеми за различите секторе.

„Бранше, као што је обућарска, би повећањем минималне плате на 1.050 КМ изгубиле око 1.500 радних мјеста. Друге бранше, као што су трговци, повећаће плате и кроз то повећање ће повећати цијене у малопродаји. Њихове пројекције су да ће овакав раст плата довести до раста цијена у малопродаји за отрпилике 10 одсто“, изјавио је Тривић.

Такође, постоје бранше попут дрвне инсутрије које већ мјесецима раде са смањеним капацитетима, њихова складишта су препуна, већ имају вишак радника и раумишљају како даље.

„Очито је да ће оваква најнижа плата у дрвној индустрији и у Шумама Републике Српске довести до озбиљних финансијских проблема.  Што се тиче комуналних предузећа, они су рекли да је већ задње повећање плата довело 50 одсто ових предућа у губитак“, рекао је Тривић.

Добит предузећа од 4 милијарде КМ, о којој се у јавности прича, ће завршити у санирању губитака, навео је он

„Закључак свих компанија је да се више неће ићи у варијанте да се само дижу најниже плате него да се изискује повећање плата за цјелокпуну фирму, што по компанију износи од 250 до 400 КМ у бруто износу за сваког радника, сваки мјесец. Све компаније су рекле да немају та финансијска средства у својим буџетима“, навео је он.

Од премијера Радована Вишковића су сазнали да прича о 1.050 КМ није закључена прича него ће се даље разматрати. Тражиће од Владе да се ова одлука не развлачи до краја године него да буде у што краћем року донесена.

„Влада има обавезу да заштити оне послодавце који плаћају порезе и доприносе. Закључили смо да овакав раст најниже плате погађа оне који имају плаћене све порезе и доприносе јер они немају простора да ишта сакрију“, самтра Тривић.

Предсједник Уније удружења послодаваца рекао је да је предложено да се заједно са Владом Федерације БиХ уведе успостављање опорезивања дивиденде, јер је она "извор сиве економије". Такође, предложено је и увођење пореза на екстра добит.

Дејан Мијић, потпредсједник Уније послодаваца Републике Српске,  рекао је да се прије повећања плата треба добро размислити, да та најнижа плата не доведе у опасност опстанак економије Српске. Додао је да би повећањем најниже плате са 700 КМ на 1.050 КМ била угрожена привреда, поготово у малим мјестима у којима неки послодавци једва исплаћују и износ од 700 КМ.

„Енормна повећања стварно нису могућа и то је данас јасно поручено са овог скупа. Такође, поручено је да лицитирање са некаквом добити од 4 милијарде у претходној години није реална ствар и то треба изанализирати“, навео је Мијић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина