Траже помоћ државе

Послодавци упозоравају: У Њемачку стиже невиђена криза

  • 13.11.2023. 07:39

Послодавци упозоравају да је грађевинска индустрија у Њемачкој у великој кризи и да би за двије године могло да нестане 300.000 радних мјеста.

Високе камате, страх од инфлације, велики трошкова гријања… Грађевинска индустрија је у кризи упркос озбиљној несташици станова у Њемачкој.

Од јануара до августа 2023. године издато је 28,3 одсто мање грађевинских дозвола за станове него у истом периоду 2022. године. Према реномираном институту ИФО из Минхена, свака друга грађевинска компанија пати од акутног недостатка наруџби, пишу њемачки медији.

Еуростат: Највиша инфлација у Словачкој, Хрватској и Словенији

Еуростат: Највиша инфлација у Словачкој, Хрватској и Словенији

Умјесто изградње 400.000 нових станова, које је обећала њемачка министарка грађевинарства Kлара Гејвиц, грађевинска индустрија тврди да ће бити изграђено само 250.000 током 2023. године.

Посљедња прилика за спас

Три шефа из великих грађевинских фирми у Њемачкој отворено су о својим проблемима проговорили за њемачке медије.

– Kанцелар сада мора поставити станоградњу као главни приоритет и спасити што се још спасити може – навео је директор великог њемачког добављача грађевинског материјала који је додао да су наруџбе пале за 30 одсто.

Радници у Њемачкој објављују своје платне листе: Ево гдје се зарађује више од 3.000 евра

Радници у Њемачкој објављују своје платне листе: Ево гдје се зарађује више од 3.000 евра

Договор о спасавању стамбених објеката мора се донијети на надолазећој премијерској конференцији у децембру.

– То је посљедња прилика да се спријечи стамбена катастрофа – рекао је директор који за приватне предузетнике тражи посебну амортизацију од 50 одсто на све трошкове градње од 2024, а од државе тражи и суспензију пореза на промет некретнина на пет година.

Губитак 300.000 радних мјеста

– Ако грађевинска активност још више посустане, угрожена је не само енергетска транзиција, већ и друштвени мир у Њемачкој – сматра други послодавац из грађевинског сектора.

Наводи да ће 300.000 радних мјеста бити изгубљено до 2025. године и да ће многе компаније одустати од пројеката.

Најамнине ће према његовом мишљењу порасти до рекордних износа ако несташица станова постане још већа. Да би се то спријечило, како каже, потребни су ефикасни државни подстицаји.

Њемачка отвара врата без визе - Ево шта су Карте шанси и које услове морате испунити

Њемачка отвара врата без визе - Ево шта су Карте шанси и које услове морате испунити

– Долазне наруџбе за изградњу кућа пале су за више од 50 одсто од прошле године. То је више него алармантно. То се односи на цјелокупну индустрију изградње кућа – истиче трећи послодавац из грађевинске индустрије, пише Kурир.

Додаје да су неопходни порески подстицаји за градитеље кућа:

– Сада нам је потребно смањење пореза за све приватне особе које граде. Одбијање трошкова изградње од пореза већ је Њемачкој дало замах у стамбеној изградњи – наводи послодавац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина