Горан Рачић

Пословни форум Република Српска-Мађарска: Велики догађај за привреду

  • Извор: АТВ
  • 04.04.2024. 20:36

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић рекао је да је долазак мађарске делегације у Републику Српску поводом Пословног форума Република Српска-Мађарска који се одржава у Бањалуци велики догађај за привреду Српске.

Рачић је додао да су велико интересовање за овај форум исказали и домаћи привредници.

"Сутра ћемо имати стотињак привредника из Мађарске и Републике Српске што је велика шанса да се успоставе још бољи односи између наше двије економије“, рекао је он.

Како је додао, Пословни форум Република Српска-Мађарска је добра шанса да у вријеме када је мања тражња за нашим производима на западно-европском тржишту, отворимо нове могућности и шансе.

"Мађарска је нама по обиму спољно-трговинске размјене на деветом мјесту а укупан обим је близу 300 милиона КМ , покривеност извоза увозом је око педесет одсто и ово је идеална шанса да се та размјена прошири да у наредним мјесецима имамо нове послове“, додао је Рачић.

Рачић је додао да добри политички односи између руководстава Републике Српске и Мађарске свакако дају подстицај и за добру економију.

"Сигурно је то импулс са обје стране које руководства Српске и Мађарске шаљу својим привредницима да су ти односи на високом нивоу - онда је то аутоматски знак за привреднике да имају добре шансе да продубе своју сарадњу. То је започето уназад двије-три године када је омогућено да мађарска Влада кроз одређене инструкције својим привредницима омогући да се набавља пољоприведна механизација уз одређене погодности, као што су грантови до неких 20-30 одсто од укупне цијене“, каже Рачић.

Рачић додаје да постоји простор да се сарадња Мађарске и Српске унаприједи.

"Од неких 95 милиона извоза из Републике Српске у Мађарску око 50 одсто су производи хемијске индустрије Алумина из Зворника, с друге стране око 20 одсто увоза је увоз хемијски производи који се у Алумини користе као сировини. Дакле, једна компанија детерминише нашу спољно-трговинску размјену и уколико бисмо ми могли остварити добре контакте са Мађарском сигурно да бисмо могли да значајан дио спољно-трговинске размјене са Мађарском унаприједимо“, додао је Рачић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Бесједа о васкрсењу

    'Весједа о васкрсењу

  • 09:20 Концерт: Браћа Теофиловић

    '''Концерт: Браћа Теофиловић

  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.