Петер Сијарто

"Пословни форум у Бањалуци одлична прилика за даљу сарадњу Српске и Мађарске“

  • Извор: РТРС
  • 04.04.2024. 22:17

Сутрашњи Пословни форум у Бањалуци је врхунац сарадње Мађарске и Републике Српске и то је прилика да се утврди правац реализације одређених пројеката, рекао је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

На форуму учествују 23 мађарске компаније, као и 70 домаћих привредника.

"Ово ће бити прилика да се разговара о могућностима и приликама за даљу сарадњу“, истакао је Сијарто.

Навео је да су у Републици Српској повољне околности за пословање.

"Политичка и економска стратегија Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика су прагматичне  и рационалне. Министарства смањују бирократију, доста корака је учињено да се поједностави пословање предузећа. Сигуран сам да ће мађарске компаније истористити те околности“, рекао је Сијарто.

Сијарто: Подршка Републици Српској у најбољем интересу Европске уније

Сијарто: Подршка Републици Српској у најбољем интересу Европске уније

Када је ријеч о највећем потенцијалу у унапређењу са Републиком Српском, Сијарто је навео да вјерује да потребе Српске одговарају технологији коју сада у највећој мјери развијају предузећа из Мађарске.

"Ми имамо технологију свјетске класе када је ријеч о различитим областима као што је рецимо производња енергената, заштита животне средине, вођење урбаних зона у општинама.. То ће дефинитивно бити област у којој видимо нашу велику улогу“, истакао је он.

Када је ријеч о енергетици, Сијарто каже да је Мађарска је поприлично развијена нарочито када је ријеч технологији хлађења јединица за производњу енергије.

"Колико смо схватили Њемачка одустаје од неких пројеката овдје, када је ријеч о прочишћавању отпадних вода, пројектима којих се тичу обалних енергената. Нама ће бити драго да видимо те пројекте и да ли Мађарска може да учествује и да их преузмемо од Њемаца уколико желе да се повуку“, рекао је Сијарто.

Пословни форум Република Српска-Мађарска: Велики догађај за привреду

Пословни форум Република Српска-Мађарска: Велики догађај за привреду

Подсјетио је да су Мађарска и Српска остварили заједнички успјех програмом у области пољопривреде.

"Дајемо 30 милиона евра у виду подршке развојним програмима вашим пољопривредним произвођачима на основу ове подршке. Они могу набавити опрему која ће повећати ефикасност пословања и опрема долази из Мађарске. Тиме имамо узајамну корист. То су програми које треба све више реализовати на западном Балкану“, поручио је Сијарто.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм