Banjaluka

Potpisan ugovor o izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko, vrijednost oko 650 miliona KM

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2022. 19:27

Ugovor o izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko, koji će povezati Srpsku i Srbiju potpisan je u Banjaluci.

Vrijednost ovog projekta je oko 650 miliona KM. Dionica će biti duga 33 kilometra sa tri petlje i jednim odmorištem. Radovi počinju za nekoliko dana.

“Završavaju se lokacijski uslovi i idejni projekat je pri kraju, samim tim stiču se uslovi za izdavanje dozvola na pripremne radove koja će biti na prvih 7 kilometara od rijeke Bosne do ukrštanja sa magistralnim putem”, izjavio je Slobodan Stanarević, direktor preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”

“Projekat koji uključuje 33 kilometra, uključujući donji stroj ceste, gornju površinu ceste, uključujući odvode, jedan veliki most preko rijeke Bosne, uključujući inteligentni transportni sistem”, objašnjava Li Peng, generalni direktor kineske Državne korporacije za građevinsko inženjerstvo.

Slijedi početak pripremnih radova i ugovaranje finansijskih obaveza,

“Slijedi početak pripremnih radova i naravno ugovaranje finansijskih obaveza i ugovora sa kineskom državnom bankom”, rekao je Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Republika Srpska je pokazala da može da izvodi zahtjevne projekte, poručio je srpski član bh. Predsjedništva. Krajem ovog mjeseca će, kaže Dodik, početi prvi radovi na ovoj dionici. Kada je ovaj projekat u pitanju i tu su postojale određene opstrukcije, kaže Dodik. 

“Ranije kada sam pokušavao da kod evropske komisije i njihovih struktura obezbijedim podršku za finansiranje ovog pravca od Vukosavlja prema Brčkom onda su mi bez uvijanja ljudi u EK prije sedam godina rekli da oni samo finansiraju ono što ide na zapad, a ono što ide prema istoku da neće da podržavaju. Danas smo pokazali da možemo i to da riješimo, mi ćemo riješiti taj problem. Smatram da čim smo ugovorili smo završili tu dionicu”, izjavio je Dodik.

Ugovor obuhvata sve radnje - od projekta do same izgradnje. Srpska je trenutno jedno veliko gradilište, poručuje premijer. 

“Projekat vrijedi oko 650 miliona maraka bez PDV-a, tako da nije trebalo garancija ili neki posebni uslovi BIH, ovo je sve završeno na relaciji Republika Srpska - NR Kina”, kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Rok za završetak dionice je tri godine. Sada slijede razgovori sa ovom kineskom kompanijom da se u formi koncesije riješi izgradnja dionice auto-puta Doboj-Vukosavlje, što je dio auto-puta Banjaluka-Bijeljina-Beograd.


  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм