"Elektroprivreda Srpske"

Povećan broj prigovora na očitane vrijednosti struje, građani oprezni

  • Извор: СРНА
  • 26.01.2023. 16:30

Ukupan broj prigovora na očitane vrijednosti mjernog mjesta kupaca električne energije u Republici Srpskoj u decembru iznosio je 790, a u januaru 864, što je blago povećanje, a razlog je oprez građana, rekao je izvršni direktor za snabdijevanje u "Elektroprivredi Srpske" Zoran Vuković.

Vuković kaže da su prigovori na očitavanje mjernog mjesta uobičajeni, te da je sada došlo do povećanja jer su građani oprezni da brojila ne bi bila neočitana, odnosno da ne bi dobili obračun za dva mjeseca, budući da su od 1. januara za obračun utroška električne energije predviđeni opsezi potrošnje.

"Kada se kupci jave sa prigovorom na Uslužni centar javnog snabdjevača ili pisanim putem, prigovori se dalje prosljeđuju Operatoru distributivnog sistema da ponovo očita brojilo i poslije ponovnog očitanja rade se korekcije obračuna", kaže Vuković za Srnu.

On je dodao da su iz "Elektroprivrede Srpske" upućeni dopisi operatorima distributivnog sistema širom Srpske u kojima su skrenuli pažnju na potrebu preciznog i sveobuhvatnog očitanja mjernih uređaja na kraju svakog mjeseca kako ne bi bila nanesena šteta ne samo kupcima, nego i Matičnom preduzeću kao javnom snabdjevaču.

Vuković je podsjetio da su prema Odluci o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje u Republici Srpskoj koji se primjenjuju od 1. januara ove godine, za obračun utroška električne energije predviđeni opsezi potrošnje i to do 500 kilovat-časova, od 501-1.500 kilovat-časova i više od 1.501 kilovat-časa.

"Primjera radi, po navedenim tarifnim stavovima, cijene električne energije po kilovat-času za tarifnu grupu 1. iz kategorije potrošnje domaćinstva za opseg potrošnje veći od 1.501 kilovat-čas su 3,7 puta više od cijena opsega potrošnje do 500 kilovat-časova, dok su cijene za opseg potrošnje od 501-1.500 kilovat-časova više za 1,68 puta od cijena opsega potrošnje do 500 kilovat-časova", rekao je Vuković.

Savez za zaštitu potrošača Republike Srpske obavijestio je sve potrošače električne energije da provjere svoje decembarske račune i da se, ukoliko stanje brojila nije očitano, jave u nadležna preduzeća da bi se ispravile greške.


  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.