IRB

Povećan limit stambenih kredita na 170.000 KM

  • Извор: АТВ
  • 27.03.2023. 19:19

Investiciono razvojna banka povećala je limit stambenih kredita za mlade bračne parove. Sada će biti 170 hiljada umjesto dosadašnjih 150 hilljada maraka što je povećanje za 12 odsto. Poručeno je ovo nakon sastanka direktora IRB-a i premijera Srpske. Cijene nekretnina stalno rastu pa dosadašnji iznos mnogima, jednostavno, više nije dovoljan.

"Bilo je tu određenih problema, u smislu da mi i povećamo još iznos, da li će naši mladi bračni parovi koji tek zasnivaju radni odnos, imate te plate da odgovore na te iznose. To nam je nekako fokus da mladi bračni parovi ostanu u Republici Srspkoj, znači kada kupite prvu stambenu jedinicu, vjerovatno da planirate i da ostanete i to nam je cilj", rekao je Dražen Vrhovac, direktor IRB-a Republike Srpske.

IRB radi i na pomoći i podršći privredi. Na svom sajtu imaju novi servis za pronalazak bespovratnih sredstava za biznis. To je velika pomoć za privrednicvima i lokalnim samoupravama koje žele dadobiju određena sredstva. 

"Znači dovoljno je samo da pratite sajt IRB, da se tu registrujete i da na jednom mjestu dobijete sve one, koji u bilo kom momentu na prostoru BiH, iz bilo kog izvora nude određena grant sredstva, po bilo kom pitanju. Da li je to stmabena gradnja, pomoć malim i srednjim preduzećima, komunalnoj ili nekoj drugoj infrastrukturi ili nekoj drugoj organizaciji, prema tome, ovdje ćemo sada imati jedan uvezani sistem na jednom mjestu", rekao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Svi oni imaće više novca na raspolaganju što direktno utiče i na razvoj Republike Srpske, objašnjavaju iz IRB-a. Od osnivanja su uložili preko tri milijarde maraka u privredu, a njihov značaj posebno je bio vidljiv tokom pandemije kada je odlučeno da kamatna stopa za sve kredite koji idu preko IRB-a bude 0,5 odsto a to je tako i danas.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија