Najniža plata

Povećanje minimalca za Sindikat neophodno a za Privrednu komoru neprihvatljivo

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2022. 19:45

Hitno povećanje minimalne plate u Republici Srpskoj je neophodno, poruka je Saveza sindikata. Sa 650 maraka, koliko iznosi minimalna plata, nezadovoljni. Iz Sindikata se nadaju da će do kraja jula ili početka avgusta doći do novog iznosa najniže plate.

“Savez sindikata Republike Srpske uputio zahtjev za sjednicu socijalno ekonomskog savjeta sa samo jednom tačkom dnevnog reda a to je utvrđivanje iznosa prijedloga najniže plate u Republici Srpskoj”, rekao je Goran Stanković,  generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske i dodao: “Svi argumenti su na našoj strani, vidite da se svakodnevno traže novi radnici, da se čak priča i o uvozu radne snage.”

Neprihvatljivo je povećanje najniže plate, poručuju iz Privredne komore.  Kažu privreda je opterećena i različitim poskupljenjima. Kada bi došlo do dodatnog povećanja, većina privrednih društava to sigurno ne bi mogla da izdži.

“Nije pravi trenutak da se uopšte razgovara o povećanju najniže plate zato što je privreda opterećena sa dosta drugih opterećenja, prije svega imamo inflaciju koja je za maj ove godine odnosno prošle 13,2 posto, da su poskupjeli repromaterijali”, ističe Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

“Privreda u toku ove godine suočena sa velikim problemom koji je poruzrokovan usljed krize u Ukrajini, rasta cijena energenata i poremećenih lanaca snabdijevanja, tako da su gotovo svi ugovori o javnim nabavkama u Republici Srpskoj i BiH dovedeni u pitanje”, izjavio je Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banjaluka.

Poslodavci u Srpskoj moraju biti svjesni neophodnosti povećanja plata radnicima, ističe ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević. Ministarstvo je, kaže Petričević, podržalo rast plata i donošenjem zakona o podsticajima u privredi Srpske. 

Za sutra je zakazan sastanak na kojem bi socijalni  partneri trebali razgovarati o povećanju najniže plate.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм