Dani osiguranja u BiH

Predstavljen novi proizvod za osiguranje imovine

 • 30.09.2019.08:45

Udruženje društava za osiguranje u FBiH, u periodu od 26 do 27. septembra organizovalo je konferenciju "Dani osiguranja u BiH" u Sarajevu. Kako su prirodne nepogode sve učestalije u BiH, u okviru Konferencije posebna pažnja je bila posvećena temi "Osiguranje od katastrofalnih rizika i inicijativa za uvođenje obaveznosti osiguranja imovine i od prirodnih katastrofa".

Prisutnima se na početku konferencije obratio ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda te istakao da "Osiguratelji kroz pružanje ekonomske zaštite od rizika i opasnosti te mobilizacijom štednje značajno doprinose financijskoj stabilnosti i razvoju gospodarskog sustava. Danas, u vremenu kad svjedočimo brojnim prirodnim nepogodama, kao što su katastrofalne poplave 2014. godine, industrijskim nesrećama, povećanim rizicima u poslovanju, uloga osiguravatelja svakodnevno raste".

Usljed nepostojanja sveobuhvatnog mehanizma osiguranja od prirodnih katastrofa, nakon poplava 2014. godine koje su prouzrokovale štete u iznosu od  15 odsto  BDP Bosne i Hercegovine, samo je 14,9 odsto ukupnih procijenjenih gubitaka bilo pokriveno. Od tih gubitaka manje od 1 odsto pokriveno je budžetskim rezervama, a manje od 2 odsto osiguranjem; a većina gubitaka nikada nije nadoknađena.

Jedan od vodećih BiH stručnjaka iz ove oblasti prof.dr Željko Šain je tokom Panel diskusije istakao "U  proteklom periodu došlo je do narušavanja životne i radne sredine u BiH usljed poplava, ali i drugih vidova rizika koji su uticali na pomjeranje tla, aerozagađenje. Usljed nedovoljno razvijene sijesti o značaju osiguranja i rizicima koji su prisutni, zahvaljujući UNDP-u pokrenute su aktivnosti koje bi trebale rezultirati da rizici vezani za katastrofe i prirodne nepogode budu u kategoriji obaveznih osiguranja."

Ovom prilikom predstavljen je prijedlog novog proizvoda osiguranja imovine od šteta od prirodnih katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama koje uključuju poplave, klizišta, zemljotres i oluju. Proizvod obuhvata uvođenje forme obaveznog osiguranja, za ove četiri najčešće vrste nepogoda, za individualne stambene objekte.

"Ukoliko bi osiguranje od najčešćih prirodnih nepogoda bilo obavezno za sve stambene objekte, poput zakonske obaveze osiguranja od autoodgovornosti za sva vozila, omogućili bismo da cijena osiguranja stambenih objekata od prirodnih katastrofa bude prihvatljiva za sve" istakao je dr Safet Kozarević redovni profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. U skladu s tim neophodno je i utvrđivanje zakonske obaveze vlasnika da osiguraju svoje stambene objekte na ovaj način.

Ovaj proizvod je razvijen u sklopu UNDP-ovog projekta "Smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas", a u saradnji sa Udruženjem osiguravajućih društava u FBiH. U razradi proizvoda učešće su uzeli predstavnici UNDP-a, industrije osiguranja FBiH,  Udruženje osiguravajućih društava FBiH i domaći stručnjaci. Ovaj vid obaveznog osiguranja od prirodnih katastrofa se već primjenjuje u velikom broju kako razvijenih, tako i zemalja u razvoju i u skladu je sa zahtjevima Evropske unije.

"Do sada ovakav proizvod osiguranja od poplava/prirodnih katastrofa nije postojao u Bosni i Hercegovini. Iskreno se nadamo da će sve zainteresovane strane – nadležni regulatori, sektor osiguranja i pojedinici - prepoznati značaj i koristi od uvođenja ovog vida obaveznog osiguranja za sve stambene objekte u FBiH" navela je Jovanka Ćetković, službenik na UNDP projektu.

UNDP-jev projekt "Smanjenja poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas", koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), realizuje se u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, entitetskim ministarstvima nadležnim za upravljanje vodama i civilnim zaštitama, i 14 opština u slivu rijeke Vrbas.

 • 19:32 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 19:39 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:40 Vremenska prognoza

  Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.

 • 19:45 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Crna svadba

  Prva regionalna horor-serija upoznaće vas s vlaškom magijom i mističnim običajima.