Због штрајкова

Превозници из Српске данима блокирани на њемачким путевима

  • Извор: РТРС
  • 12.01.2024. 20:49

Њемачка све дубље тоне у штрајкове и блокаде па аналитичари предвиђају да земља иде у стање потпуне побуне грађана. Због тога су у проблему и превозници из Републике Српске који су данима блокирани на њемачким путевима. Касне истовари робе што би се могло негативно одразити на цјелокупну привреду ако протести потрају.

Њемачки фармери и машиновође и данас штрајкују. Земља је у потпуној блокади јер Влада смањује плате и субвенције. Тиме је задат још један ударац коалицији канцелара Олафа Шолца који неће да одустане од својих одлука иако земља улази у потпуни хаос, пише РТРС.

"Приједлог савезне владе да компензује своје финансијске недостатке смањењем пољопривредних инвестиција је нечувен. Тражимо повлачење ових предложених планова“, каже Хајнер Борн предсједник Пољопривредног удружења Брукфелд.

Због блокаде саобраћајница у блокади су и превозници из Републике Српске. Возачи са камионима су заробљени у километарским колонама што доводи до кашњења у испоруци робе.

Њемачка упада у тотални хаос

Њемачка упада у тотални хаос

"Што се тиче фирми превозничких и наравно возача ту су велики проблеми, гдје ако узмемо у обзир да је требало неких три или четири дана да се оде у Њемачку натовари и врати роба, сад се то продужава за још неких три или четири па чак и пет дана, гдје заиста су велике штете по превознике. Фирме које су наручиле робу или репроматеријал у кашњењу су, и проблеми су огромни, колико ће то трајати још нико не зна“, истиче Никола Грбић предсједник Удружења за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске.

Уколико проблем потраје све ће се то одразити на домаћу привреду јер је Њемачка четврти спољнотрговински партнер Републике Српске.

"Ово је један додатни удар или додатни изазов на нашу извозно оријентисану привреду јер видимо и кроз медије, а и знамо из неких наших интерних информација и комуникација са људима у Њемачкој да је заиста озбиљан проблем та блокада саобраћајница и да заправо стоје и ланци снабдијевања за производне потребе али и ланци снабдијевања за домаћинства“, навела је Драгана Кокот, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске.

Колапс у Њемачкој

Колапс у Њемачкој

Проблем неће бити само за домаће фирме већ и све остале широм свијета које су извозно-увозно оријентисане на Њемачку која како ствари стоје нема рјешење за ову кризу.

"Ванредни догађаји попут протеста пољопривредника или сектора транспорта, уколико потрају, могу погоршати привредна кретања, што у неким пројекцијама може утицати не само на БиХ, већ и на комплетну ЕУ“, навели су из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Аналитичари сматрају да су исхитрене одлуке њемачке владе да смањују примања посебно јер је ово изборна година која би могла бити и прекретница на политичкој сцени јер бијес пољопривредника и радника користи десница којој расте подршка.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)