Probni popis poljoprivrede u Srpskoj produžen do subote, 5. novembra

  • Извор: СРНА
  • 28.10.2022. 12:28

Popisivanje poljoprivrednih domaćinstava u okviru probnog popisa poljoprivrede u Republici Srpskoj produžen je do subote, 5. novembra, zbog velikog obima posla, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Probni popis realizuje se na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku od 78 popisnih krugova lociranih u 75 naseljenih mjesta na teritoriji 31 opštine, a biće popisano nešto malo manje od 4.100 domaćinstava.

Popisivanje vrše posebno obučeni i akreditovani popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju.

U saopštenju se navodi da je osnovni razlog sprovođenja probnog popisa testiranje ključnih elemenata punog popisa poljoprivrede za koji je planirano da se realizuje u posljednjem tromjesečju 2023. godine.

Rezultati probnog popisa koristiće se za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.

Popisom poljoprivrede obezbjeđuju podaci o veličini poljoprivrednih gazdinstava, o zemljišnom fondu i kategorijama korišćenja poljoprivrednog zemljišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korišćenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi.

Iz Zavoda za statistiku apeluju da porodična poljoprivredna domaćinstva prime popisivača i daju odgovore na postavljena pitanja.

Svi podaci koji se prikupe povjerljivi su i koristiće se isključivo u statističke svrhe.  

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.