ATV

Pad prodaje čokoladnih proizvoda

Proizvođač čuvenih "Mocart kugli" ide u stečaj

  • Izvor: Tanjug
  • 30.11.2021. 10:35

Kompanija "Salcburg čokolade" iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnijela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtjev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savjetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće bilježilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli.

Pad obrti iz prošle godine moglo je samo djelimično biti kompenzovano u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle bilježiće se ogroman gubitak.

– Aktuelni lokdaun i značajni rast cijena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi – dodao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi “Bobi čokolade”, “Maria Terezija taler” i “Salcburg konfiseri”.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom “Rajsigl fabrika slatkiša” u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956. u Gredig.

Tagovi: