Republika Srpska

Proizvodnja struje vraća se u normalu

 • Izvor: ATV
 • 07.12.2022.19:20

Proizvodnja struje u Srpskoj se vraća u normalu. Jake kiše u život su vratile i trebinjske hidroelektrane. Puni se bilećka akumulacija, tamo je kota oko 15 metara ali opet ispod prosjeka za ovo doba godine.

"Očekujemo da će do kraja godine po prognozama biti još obilnih padavina i da će se to stanje popraviti. U svakom slučaju u ovom momentu postoje dovoljne zalihe vode da sistem HETa odgovori svim zahtjevima i tržišta i potreba elektroprivrednog sistema Srpske", rekao je Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

"Svakako da se situacija značajno popravlja što je dorbo ne samo za Het nego za cijeli energetski sistem Republike Srpske", rekao je Milan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju u HET-u.

Vode nije bilo ali para neće faliti. Konačni finasijski rezultat Hidroelektrana na Trebišnjici biće dobar a sve zahvaljujući skoku cijena električne energije na tržištu ali i zbog određenih ugovora.

"Što se tiče same proizvodnje ajde da kažemo da ćemo u odnosu na bilans sa početka godine ostvariti nekih 80% ali vidjećemo kako će to biti još ovih dvadesetak dana", rekao je Mišeljić.

Slično stanje i u ostalim hidroelektranama na području Srpske, svi ponavljaju da ne pamte sušniju godinu. Kišama su se obradovali i u matičnom preduzeću.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske kažu da su sve elektrane trenutno na mreži. Kažu da hidroelektrane rade kapacitetom kojim dozvoljava hidrologija. Nadaju se da će se stabilna proizvodnja nastaviti.

Nestabila je ove godine bila TE Ugljevik. Imali su veliki broj ispada a posljednji je bio juče zbog pucanja cijevi u kotlu, tamo se proizvodnja jutros nastavila. Sve oči matičnog preduzeća uprte su u rudnike, nadaju se da će se iskopati dovoljno uglja.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.