Inicijativa

Prva nekretnina bez PDV-a?

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2023. 19:20

Povrat PDV-a za kupce prvog stana - inicijativa je ovo koja će sa Jahorina ekonomskog foruma otići prema Savjetu ministara BiH. Kupovina prve nekretnine, za većinu mladih, postala je nemoguća misija, smatraju u organiazcionom odboru foruma.

“Ako bi ušli u situaciju da omogućimo mladim ljudim da kupuju prvu nekretninu bez PDV-a, to bi automatski uštedjelo njima znatna sredstva u iznosu od 17%,, koja bi sigurno bila jedan od motiva zašto bi mladi ljudi opredijelili se da ostanu na ovim prosotrima”, izjavio je Goran Račić, predsjednik Organizacionog odbora Jahorina ekonomskog foruma.

Ovakva inicijativa, ako bude prihvaćena, trebalo bi da bude uvrštena u Zakon o PDV-u BiH. Nacrt sa izmjenama zakona, koji nije mijenjan od 2006.godine, nalazi se u Upravnom odboru UIO BiH. Potom bi se trebao naći pred Savjetom ministara, pa Parlamentom BiH.  

Stan u Banjaluci plaćen 681.315 KM

Stan u Banjaluci plaćen 681.315 KM

“Moram reći da je trenutno situacija takva da je Zakonom o PDV-u, odnosno stopom od 17 odsto, oporezovan prvi promet novosagrađenih građevinskih objekata, dok je svaki ostali promet stanova odnosno stambenih jedinica, koji nisu novosagrađeni i koji su već prometovani, oslobođeni od plaćanja PDV-a, te se plaća određena vrsta poreza kod poreskih uprava entiteta”, objašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Dok inicijativa eventualno ne dobije zeleno svjetlo na svim potrebnim mjestima, mladi u Srpskoj, koji ispune određene uslove, mogu da računaju na subvencionisanje kamatne stope za stambene kredite. Do sada je preko IRB-a za ovu namjenu uloženo oko 750 miliona maraka. 

"Je l' ovo neko izdaje hodnik za 200 evra?" Oglas za stan šokirao mnoge

“To je nekih preko 14.000 klijenata smo uspjeli da, odborimo kredit u periodu, od početka uspostavljanja IRB-a do danas. ako uzmemo da su to porodice sa dvoje, troje djece, to znači da imamo jako veliki broj građana Republike Srpske koji danas imaju krov nad glavom, rade u Srpskoj, ostaju u Republici Srpskoj, zbog toga što su Vlada i IRB dizajnirali ovakav program”, istakao je  Ivan Vidović,  V.D. izvršnog direktora za pravne poslove i međunarodnu saradnju IRB Republike Srpske.

Inicijativa o povratu PDV-a za prvu nekretninu, ni usmeno ni pismeno još nije stigla do Zorana Tegeltije, ministar finansija BiH i člana Upravnog odbora UIO. Kaže, dok prijedlog ne vidi, ne želi komentarisati.  

Тагови:
  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм