ATV

Dugovi veći od pet miliona KM

Radnici stečajem pokušavaju da sačuvaju imovinu "Žitoprometa"

 • 25.06.2019. 17:45

U ime 120 radnika bijeljinskog "Žitoprometa" advokat Miloš Stevanović podnio je danas Okružnom privrednom sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad ovim nekadašnjim gigantom mlinske industrije čija su dugovanja dostigla pet miliona KM.

Stevanović je rekao novinarima da je o svemu obaviješteno i resorno ministarstvo poljoprivrede, s obzirom na to da je ova firma strateški važna, ne samo za Bijeljinu, nego i za Republiku Srpsku. 

"Semberski poljoprivrednici koji decenijama rade sa `Žitoprometom` ne treba da brinu, jer se nadamo da će iz stečajnog postupka izrasti zdrava kompanija i da neće doći do klasične prodaje imovine", rekao je zastupnik radnika. 

Prema riječima Stevanovića, već je bilo zainteresovanih strateških investitora sa konkretnim ponudama za ulazak u firmu, koje je većinski vlasnik odbio. 

Advokat i radnici su i sa današnje konferencije za novinare pozvali većinskog vlasnika, srpsko-američkog biznismena Slobodana Pavlovića, da se uključi u rješavanje problema i obezbijedi rad kompanije. 

Stevanović je naveo da Pavlović sa povezanim licima ima većinski udio u firmi, a manjinski vlasnici su firme iz Bijeljine sa kojima su obavljene konsultacije i kojima nije u interesu da firma dalje propada. 

"Dugovanja radnicima su 1,3 miliona KM, ukupna dugovanja veća su od pet miliona KM, ali je vrijednost firme od 17 miliona KM višestruko veća od dugovanja i jasno je da je ovdje problem do menadžmenta i donošenja ključnih odluka koje se tiču, prije svega, tržišnog poslovanja kompanije", rekao je Stevanović. 

Prema njegovim riječima, konačnu odluku o otvaranju stečaja donijeće sud, a advokat i radnici očekuju hitno postupanje u interesu hiljada porodica koje su životno povezane sa radom "Žitoprometa". 

Predsjednik sindikata radnika "Žitoprometa" Dušan Tomić pohvalio je pomoć i nastojanja republičke vlasti da se "Žitopromet" sačuva od propasti, a oštre kritike uputio je lokalnoj vlasti od koje su radnici bezuspješno godinu dana tražili pomoć u pregovorima sa većinskim vlasnikom.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:40 Serija: Red Rok (12+)

  Kriminalistička serija smještena u izmišljeni primorski gradić Red Rok blizu Dablina, donosi zaplete vezane za ubistva i međusobne odnose ljudi.