Dugovi veći od pet miliona KM

Radnici stečajem pokušavaju da sačuvaju imovinu "Žitoprometa"

  • 25.06.2019. 17:45

U ime 120 radnika bijeljinskog "Žitoprometa" advokat Miloš Stevanović podnio je danas Okružnom privrednom sudu zahtjev za otvaranje stečajnog postupka nad ovim nekadašnjim gigantom mlinske industrije čija su dugovanja dostigla pet miliona KM.

Stevanović je rekao novinarima da je o svemu obaviješteno i resorno ministarstvo poljoprivrede, s obzirom na to da je ova firma strateški važna, ne samo za Bijeljinu, nego i za Republiku Srpsku. 

"Semberski poljoprivrednici koji decenijama rade sa `Žitoprometom` ne treba da brinu, jer se nadamo da će iz stečajnog postupka izrasti zdrava kompanija i da neće doći do klasične prodaje imovine", rekao je zastupnik radnika. 

Prema riječima Stevanovića, već je bilo zainteresovanih strateških investitora sa konkretnim ponudama za ulazak u firmu, koje je većinski vlasnik odbio. 

Advokat i radnici su i sa današnje konferencije za novinare pozvali većinskog vlasnika, srpsko-američkog biznismena Slobodana Pavlovića, da se uključi u rješavanje problema i obezbijedi rad kompanije. 

Stevanović je naveo da Pavlović sa povezanim licima ima većinski udio u firmi, a manjinski vlasnici su firme iz Bijeljine sa kojima su obavljene konsultacije i kojima nije u interesu da firma dalje propada. 

"Dugovanja radnicima su 1,3 miliona KM, ukupna dugovanja veća su od pet miliona KM, ali je vrijednost firme od 17 miliona KM višestruko veća od dugovanja i jasno je da je ovdje problem do menadžmenta i donošenja ključnih odluka koje se tiču, prije svega, tržišnog poslovanja kompanije", rekao je Stevanović. 

Prema njegovim riječima, konačnu odluku o otvaranju stečaja donijeće sud, a advokat i radnici očekuju hitno postupanje u interesu hiljada porodica koje su životno povezane sa radom "Žitoprometa". 

Predsjednik sindikata radnika "Žitoprometa" Dušan Tomić pohvalio je pomoć i nastojanja republičke vlasti da se "Žitopromet" sačuva od propasti, a oštre kritike uputio je lokalnoj vlasti od koje su radnici bezuspješno godinu dana tražili pomoć u pregovorima sa većinskim vlasnikom.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок