Модератор на СЕТ-у

Рајковић за АТВ: СЕТ се показао као веома значајан регионални догађај у енергетици

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2024. 09:36

Професор др Никола Рајаковић, модератор на СЕТ-у и професор Електротехничког факултета у Београду, рекао је за АТВ да се Самит енергетике у Требињу показао као веома значајан регионални догађај у енергетици, са аспекта умрежавања струке, са аспекта сагледавања шта нас чека у овој области као и са аспекта како да убрзамо енергетску транзицију.

Први панел Самита који почиње данас у подне тематизовање енергетску повезаност Западног Балкана, а професор Рајковић је модератор панела.

„Кренули смо у озбиљну енергетску транзицију која подразумијева, прије свега, декарбонизацију. Декарбонизација је у основи напуштање фосилних горива, то значи угља, нафте и гаса- Најважније је разумјети да то не може да се уради за мјесец дана, годину дана, двије године. То је процес који ће трајати деценије.Први резултати очекују се 2030. године“; изјавио је Рајковић гостујући у АТВ јутру.

У сваком случају, каже он, фосилним горивима се види крај, прелазимо на обновљиве изворе, на воду, сунце, вјетар, а ту је и нуклеарна енергија као цјелина.

У Требињу почиње Самит енергетике

У Требињу почиње Самит енергетике

„На првом панелу ми ћемо разговарати о томе како регион да одговори на ове изазове које смо сад излистали. Мислим да је кључна ријеч у овом тренутку, о којој треба да брине регион, како убрзати енергетску транзицију, како се брже окренути ка обновљивим изворима енергије, како унаприједити технологије, финансирање пројеката и економске перформансе свих тих пројеката са намјером да финални производ, електрична енергија и сви остали видови енергије, буде за грађане доступнија и јефтинија. То је суштина нашег посла. Не иде лако и не иде преко ноћи али се виде резултати врло јасно“, истакао је професор.

Први резултат је тај да је данас произведени киловатсат из соларне електране најјефтинији киловатсат. Ако бисмо на произведени киловатсат из термоелектране додали трошкове угљендиоксида, таксе, тај би киловатсат био три пута скупљи од киловатсата произведеног из сунца, појашњава професор Рајковић.

„Исто тако и вјетар је јако компетитиван и у том такмичењу има озбиљно мјесто, о хидро да не говорим. Хидро је конвенционални, обновљиви извор, хидроенерегтика у региону, а посебно у Републици Српској, има фундаментално мјесто и о њој се мора јако водити рачуна. То доказују људи који управљају Електропривредом“, изјавио је Рајковић.

Учесници првог панела су генерални директори електропривреда, представници свих електропривреда, не само са Западног Балкана него и шире, представници референтних банака, ЕБРД-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.