Cijene obaraju rekorde

Rast cijena i dalje muči građane

  • Извор: АТВ
  • 16.09.2022. 19:05

Rast cijena osnovnih životnih namirnica i dalje muči građane. Rekorde uveliko obaraju cijene mlijeka, brašna, ulja i hljeba. Nesavjesni trgovci uz sve to podižu marže i ne ističu cijene proizvoda. Pune ruke posla zato imaju tržišni inspektori. Za samo pola godine, izrekli su više od pola miliona maraka kazni.

"Od 05. marta pa do 12 septembra, izvršeno je ukupno 77 kontrola, od čega su nepravilnosti utvrđene u 52. Inspektori su izdali 65 prekršajnih naloga, u vrijednosti od 478.000 KM, a sve za prekoračenje marži, dok je 40 prekršajnih naloga izdato po nekom drugom osnovu za prekršaj u vrijednosti od 22.800 KM", rekli su iz Inspektorata Republike Srpske.

Sve to, ipak, najviše košta građane. Svako malo, na policama ih dočekaju nove cijene. 

Najviše je poskupilo ulje. Ulje, brašno, tako ono osnovno. Ja ne znam zbog čega to, ali svuda je to tako. Ne samo kod nas. Svuda poskupljuje. Ulje, životni standard", rekli su građani.

Cijene ne rastu samo u Srpskoj, već u cijelom svijetu. Rast energenata, diktira i rast uvezene robe, objašnjavaju u resornom ministarstvu. 

"Svi smo svjedoci porasta cijena koji su zaista uzrokovani I turbulencijama u cijenama energenata. Vidimo da I cijene goriva I svih drugih energenata zaista I rastu I spuštaju se. Variraju u proteklom period. Uslovljenostima svih tih nestabilnosti dolazi do promijena cijena I osnovnih životnih namirnica I svega drugog", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Rast cijene mlijeka rezultat je smanjene proizvodnje, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. 

"Naravno da je interes proizvođača da dobije što veću otkupnu cijenu a mljekare da mu plati što manje a da ovamo proda što skuplje u maloprodaji. I u tom nekom kolu između proizvođača, otkupljivača se diktira I ta cijena. Sada nam raste cijena mlijeka u maloprodaji. Vjerovatno će doći do rasta otkupne cijene i to je nešto što je vezano jedno s drugim"rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Nadležni apeluju  na građane da ne prave zalihe. Tržište Republike Srpske je, kažu, i više nego stabilno. 


Тагови: