Spoljnotrgovinska komora

Rast izvoza namjenske industrije za 20 odsto

  • Извор: СРНА
  • 16.08.2021. 16:35

Izvoz namjenske industrije BiH za šest mjeseci iznosio je više od 131 milion KM i veći je za 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je Srni iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Namjenska proizvodnja BiH koncentrisana je na proizvodnju municije, te kao i uvijek ova kategorija bilježi najveće učešće u izvozu od 73,4 odsto, a potom eksplozivi sa učešćem od 14,6 odsto.

Za razliku od prvih šest mjeseci prošle godine, kada je BiH najviše izvozila u Egipat - 32 odsto, zatim u Saudijsku Arabiju 20 odsto i Tursku 11,2 odsto, ove godine je u prvih šest mjeseci namjenska industrija je izvozila u SAD – 30 odsto, zatim u Egipat 21,77 odsto, te Češku devet odsto.

Ostala značajna tržišta su Njemačka, Slovenija, Avganistan, Srbija, Švajcarska, Kuvajt, Alžir i Bangladeš, ističu iz Spoljnotrgovinske komore.

Sekretar Grupacije namjenske proizvodnje pri Spoljnotrgovinskoj komori Adela Vukotić – Terek izjavila je Srni da se može pretpostaviti da će, kada se uporede podaci, ova godina za namjensku industriju BiH biti jednako uspješna kao i predpandemijska, rekordna 2019. godina.

"Uzimajući u obzir vrijednost izvoza namjenske industrije BiH, te činjenicu da je riječ o veoma malom broju kompanija koje ga realizuju, možemo reći da se radi o značajnom potencijalu", istakla je Terekova.

Uprkos dobrim poslovnim rezultatima, prema njenim riječima, ovaj sektor privrede približava se svom maksimumu, nakon kojeg će, bez ozbiljnog ulaganja, modernizacije i razvoja naučno-istraživačkih projekata, biti nemoguće omogućiti dalje napredovanje i stabilan ekonomski razvoj ovog sektora.

U prvom polugodištu ove, u odnosu na isti period prošle godine, uvoz namjenske industrije u BiH zabilježio je rast od 19 odsto, a iznosio je 17,8 miliona KM.

Jedina zemlja iz koje je uvezeno više od milion KM je Italija (1,2 miliona KM).

Prošlogodišnji izvoz namjenske industrije BiH iznosio je 198.525.304 KM i manji je za 44,5 miliona KM ili 18 odsto u odnosu na 2019. godinu. 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм