Rast proizvodnje i prodaje šumskih sortimenata

  • 02.02.2021.09:34

U Republici Srpskoj u prošloj godini proizvedeno je ukupno 1,98 miliona metara kubnih raznih šumskih sortimenata ili više za 2,4 odsto nego u 2019. godini, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviše je proizvedeno trupaca u masi od 642.663 metara kubnih od četinarskog i 320.143 metara kubnih od lišćarskog drveta.

Među proizvedenim sortimentima nalazi se i 633.711 metara kubnih orgevnog drveta lišćara i 234.856 metara kubnih četinarskog drveta pogodnog za celulozu, hemijsku obradu.

U Srpskoj je u prošloj godini prodato ukupno 1,939 miliona metara kubnih raznih šumskih proizvoda ili više za 1,3 odsto nego u 2019. godini.

Najzastupljeniji u prodaji su bili trupci.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je u prošloj godini ostvaren dobar rezultat u proizvodnji sektora šumarstva i da je u okvirima očekivanja zbog kretanja zabilježenih posebno u drugom polugodištu prošle godine.

"To je ostvareno u nepovoljnim uslovima pandemije virusa korona i posebno je bila značajan proizvodnja u novembru i decembru koje su bile znatno veće u odnosu na ostvareni proozvodni nivo u tim mjesecima 2019. godine", naveo je Šinik.

Prema njegovim riječima, ostvareni rast prodaje šumskih sortimenata upućuje na zaključak da je tražnja za tim proizvodima normaliozovana jer dolazi i do normalizacije i održavanja tog stepena tražnje na onim tržištima na koje upućen drvoprerađivački sektor Srpske.

"Možemo očekivati, pod uslovom da ne bude nekih većih poremećaja koji bi mogli prekinuti ovakav trend, da se već u ovoj godini vratimo na onaj pravac rasta i poboljšanja učinka za ukupnu ekonomiju Srpske", dodao je Šinik.