Сарајево

Расту пензије у ФБиХ - ево шта се може купити за повећање

  • Извор: Агенције
  • 22.04.2024. 16:30

Управни одбор Федералног завода МИО/ПИО, на сједници одржаној 15. априла, донио је одлуку о коначном износу редовног усклађивања пензија за 2024. годину.

Према наведеној одлуци, пензије се усклађују за укупно 6,55 одсто, с примјеном од 1. јануара ове године.

Проценат усклађивања примјењује се на основицу коју чини износ пензије за децембар 2023. године, саопштили су из Федералног завода МИО/ПИО на својим интернет страницама.

Како су пензије од јануара већ усклађене за пет одсто према аконтацијском моделу усклађивања, Управни одбор је, а на темељу показатеља о расту БДП-а те индекса потрошачких цијена, донио одлуку од коначном усклађивању за додатних 1,55 одсто на основицу из децембра 2023, појашњавају из Федералног завода МИО/ПИО.


Снимак насиља потреса БиХ: 'Истјеривали ђавола' из дјечака, малтретирали га и скидали

Снимак насиља потреса БиХ: 'Истјеривали ђавола' из дјечака, малтретирали га и скидали

Према заничним подацима Федералног завода за статистику стопа раста потрошачких цијена, мјерена индексом потрошачких цијена (ЦПИ) у 2023. години износила је 5,10 одсто у односу на 2022. години.

Надаље, према процјени Федералног завод за статистику, стопа раста номиналног бруто домаћег производа (БДП мјерен по тржишним цијенама) за 2023. износи 7,965 одсто те се као такав заокружује на 8,00 одсто. Примјењујући законску формулу за усклађивање пензија 50% ЦПИ (2,55 %) + 50 % БДП (4,00 %), долазимо до коначног износа редовног усклађивања пензија од 6,55 одсто, каже се у извјештају.

Усклађивање се примјењује на све пензије осим пензија остварених у 2024. години, с изузетком најнижих и загарантованих пензија.

У складу с наведеним, најнижа пензија са садашњих 565,18 КМ, увећава се на 573,53 КМ, а загарантована с 674,52 КМ на 684,48 КМ, пише "Крајина.ба".

Одлука о усклађивању обухвата и навише пензије остварене према важећем закону о МИО/ПИО чији се износ ограничава на износ пет најнижих пензија те, у складу с тим, износе 2.867,65.


Ископирао сцену из филма и добио велике паре на лутрији

Ископирао сцену из филма и добио велике паре на лутрији

При исплати пензија за април биће исплаћене и разлике између износа исплаћених и коначно усклађених пензија за прва три мјесеца ове године.

Шта могу купити за повећање?

Иако је свако повећање пензија лијепа вијест, поставља се питање шта пензионери с најнижим примањима могу да купе за нешто више од 8 марака колико ће више примати убудуће.

На примјер, ако узмемо у обзир да литра уља, у зависности од произвођача, кошта око двије и помарке, за ово повећање пензионери могу да купе три литре уља.

Врећа брашна од 25 килограма је далеко изнад овог износа и кошта преко 20 марака, такође у зависности од произвођача, али могу да купе врећу од 5 килограма и да добију нешто кусура. Осим наравно ако не би куповали паковања по килограм, онда би их изашло скупље, па би могли да купе око 4 килограма.


Жртвовала себе да роди сина, а сада је преминула: Аци је потребна наша помоћ

Жртвовала себе да роди сина, а сада је преминула: Аци је потребна наша помоћ

Иколико би с овим повећањем хтјели да се почасте месом, разочарали би се јер тешко да може да им буде и за килограм.

С обзиром на то да, на примјер, јунетина кошта и преко 20 марака, у зависности од класе, то значи да би могли да купе свега око пола килограма, па чак и мање ако би пожељели квалитетнији дио.

Ипак, могли би уживати у пилетини, јер се цијена цијелог пилета креће од 6 до чак девет марака, па би могли узети мало мање пиле за поменуто повећање.

Ипак, сваки додатни фенинг добро дође када се у обзир узме раст цијена који је захватио цијели свијет.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм