Кренула берба кукуруза

Ратари не памте лошију годину

  • Извор: Независне
  • 03.10.2023. 07:51

Берба кукуруза на пољима у БиХ већ је почела, а, према процјенама пољопривредника, приноси се крећу између пет и осам тона по хектару, док се откупна цијена креће од 25 до 40 фенинга.

Ратари, како кажу, не памте тежу годину, по свим параметрима.

Мали произвођачи већ одустају, а страхује се да ће таквих одлука бити све више уколико се и даље наставе непредвидиви услови, али и високе цијене репроматеријала.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, казао је да је кренула берба кукуруза у клипу.

Ескплозија са ватреном лоптом снимљена код Оксфорда

Ескплозија са ватреном лоптом снимљена код Оксфорда

"Оно што до сада имамо података са терена је да су приноси у рангу прошлогодишњих, али има доста парцела гдје је дошло до полијегања усјева, гдје је олуја направила значајну штету. Ту су приноси свакако лошији и ту је упитан и сам квалитет", казао је Маринковић и додао да што се тиче откупне цијене пуно се спекулише на тржишту.

"Још нико од откупљивача није изашао с озбиљном понудом што се тиче цијене, али помињу се цијене од 25 до 40 фенинга", појаснио је Маринковић. 

Додао је да на неким парцелама уопште неће бити рода јер су временске неприлике у протеклом периоду направиле пустош. 

"Ове године ратари неће имати никакве користи јер смо имали јако високе цијене инпута у сјетви, али и високе цијене радова у пољопривреди и штете које су нам нанијеле временске неприлике, тако да цијена која се сада помиње не може никако покрити трошкове производње и да приноси буду далеко већи", истиче Маринковић.

Дојаве о радарима преко Вибера - да ли је легално

Дојаве о радарима преко Вибера - да ли је легално

Према његовим ријечима, цијена од 40 фенинга била би колико-толико прихватљива, а све испод тога је на прагу рентабилности. 

Да су ратари незадовољни овогодишњом цијеном, али и приносима кукуруза каже и Саво Бакајлић, предсједник Удружења села Семберије и Мајевице.

"Што се тиче самог рода, приноси су просјечни, али и цијена се у Семберији креће од 27 до 35 фенинга, што никако није прихватљиво за ратаре", каже Бакајлић.

Како каже, доста пољопривредних произвођача у Семберији размишља да се престане бавити пољопривредом јер немају рачуницу.

Додик: Орбан разумије позицију Српске

Додик: Орбан разумије позицију Српске

"Ми смо у минусу, ово је лоша слика за пољопривреду без обзира на подстицај - ништа нам не значи кад је цијена катастрофална", рекао је Бакајлић и додао да је ова година прекретница за пољопривредну производњу, јер више, како каже, не вриједи улагати у овај систем. 

Ништа боља ситуација није ни код пољопривредника у Федерацији, каже Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ.

"Што се тиче приноса, они су шаролики, све зависи од парцеле до парцеле, а и цијена је иста у Републици Српској", казао је Бићо и додао да је све испод 30 фенинга по килограму за ратаре неприхватљиво. 

Према његовим ријечима, ова година је ратаре бацила на кољена јер неће успјети да покрију ни дио трошкове сјетве, која је била међу најскупљима у историји.

(Независне)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)