Značani projekti

Republika Srpska je veliko gradilište

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2022. 11:19

Republika Srpska je veliko gradilište, rekao je prije nekoliko dana premijer Radovan Višković.

Trenutni projekti u Srpskoj dokazuju da je to itekako tačno, prvenstveno projekti povezivanja Republike putnom komunikacijom.

Jedan od krucijalnih je projekat izgradnje dionice auto-puta Vukosavlje-Brčko, duge 33 kilometra, koji je sastavni dio budućeg auto-puta Banjaluka-Bijeljina do granice sa Srbijom. Druga dionica od 37 kilometara ići će od Brčkog do Bijeljine gdje će spojiti sa dionicom auto-puta koji se pruža od granice sa Srbijom, odnosno od Rače.

Sam Višković je istakao da je prioritet u Prostornom planu Republike Srpske nastavak izgradnje auto-puta od Doboja prema Rači. Ugovor  o projektovanju, izgradnji i finansiranju potpisan je 24. avgusta sa Kineskom državnom korporacijom za građevinsko inženjerstvo, a vrijednost radova iznosi 650 miliona KM bez PDV-a.

Na lokaciji Garevac, kod Modriče, sutra će svečano biti ozvaničen početak realizacije projekta izgradnje auto-puta Vukosavlje-Brčko.

Osim toga, još jedan značajan projekat je izgradnja auto-puta na panevropskom Koridoru "5c” koji, prema projektu, prolazi kroz Republiku Srpsku u dužini oko 46,6km.

Završetak prve dionice na ovom Koridoru od šest kilometara biće ozvaničen danas.

Riječ je o dionici auto-puta na pravcu od petlje "Tovira" do petlje "Kostajnica".

Trans-evropski Koridor “5c “predstavlja glavnu transportnu rutu u BiH od sjevera ka jugu. Povezuje Budimpeštu sa jadranskom lukom Ploče u Hrvatskoj. Unutar BiH, ukupna dužina Кoridora “5c” je oko 335 km.

Projekat je od velikog značaja za povezivanje zapadnih i istočnih dijelova Republike Srpske sa Кoridorom 5c i dalje sa Кoridorom 10 u Hrvatskoj. 

“Projekat će doprinijeti povećanju kapaciteta saobraćaja i smanjenju saobraćajnog opterećenja na postojećoj mreži regionalnih puteva”, naglašavaju iz “Autoputeva Republike Srpske”.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je juče da treba izvršiti pregovore oko izgradnje auto-puta od Višegrada do Istočnog Sarajeva kao i brze saobraćajnice od Zvornika prema Palama.

“Time mi bio stvoren čitav jedan krug, završili  bismo u narednih sedam, osam, najviše 10 godina, sa auto-putem samo do Trebinja, čime bi završili putnu kompunikaciju koja bi bila bazična za samo Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Infrastrukturni projekti su od velikog značaja za stanovništvo, koje će mrežom auto-puteva biti povezano i sa državama regiona, a dalje i sa Evropom.  

Тагови:
  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм