Rusija i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu gasa

 • 20.12.2019.12:19

Rusija i Ukrajina su, uz posredovanje Evropske komisije, postigle na sastanku u Berlinu u četvrtak, načelni sporazum o tranzitu gasa.

To je izjavio bivši potpredsjednik Energetske zajednice Maroš Šefčovič, dodavši da će dvije strane danas nastaviti konsultacije u svojim prestonicama.

"Razgovori su bili veoma intenzivni. Imamo načelni dogovor a o detaljima će se razgovarati u petak u glavnim gradovima (Moskvi i Kijevu). Ovo su dobre vijesti za Evropu, Rusiju, Ukrajinu i tržište gasa", rekao je Šefčovič, izveštava agencija Tas s.

Ruska kompanija Gasprom je saopštila u međuvremenu da će nakon trilateralnih konsultacija u Berlinu "razgovori sa Ukrajinom o gasu biti nastavljeni danas u Minsku".

U saopštenju ruskog gasnog giganta se napominje da sastanka neće biti "na tehničkom već na visokom nivou" i da će delegaciju Gasproma predvoditi prvi čovjek kompanije Aleksej Miler.

Trilateralni razgovori o gasu između Rusije, Ukrajine i EK u Berlinu trajali su više od šest sati. Detalji nacrta sporazuma nisu objavljeni.

Međutim, ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da su tri strane razgovarale o konkretnim količinama i uslovima ugovora o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine.

Aktuelni sporazum između Gasproma i ukrajinskog Naftogaza o tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije ističe 31. decembra. Prethodni trilateralni razgovori su održani 28. oktobra, podsjeća Tas s.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Narod priča

  Putujemo našom zemljom, obilazimo naša ognjišta koja čuvaju priče o našim djedovima i pradjedovima. Tražimo lica, ljude one neobično obične ljudske priče.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:42 Sport

  Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.