Након двогодишње паузе

Русија обновила испоруке нафте Бразилу: Остварен нови рекорд

  • 08.10.2023. 09:58

Русија је у септембру наставила извоз сирове нафте у Бразил након двогодишње паузе, испоручивши највеће количине у посљедњих 13 година, наводи се у анализи царинских података те јужноамеричке земље, а преносе "РИА Новости".

Током протеклог мјесеца испоруке су износиле 84.400 тона, за шта је јужноамеричка земља платила 48 милиона долара. Посљедња куповина обављена је у августу 2021. године - 42.100 тона за 16,6 милиона долара.

Септембарска испорука нафте била је највећа од јуна 2010. године, када је Москва испоручила 117.800 хиљада тона одједном.

Истовремено, у септембру је увоз руских нафтних деривата у Бразил смањен за 22 одсто у односу на август на 717.300 тона, а његова вриједност за 13 одсто, на 593,8 милиона долара. 

До смањења је дошло након што је руска влада 21. септембра увела забрану на извоз бензина и дизел горива.

Бразил је почео нагло да појачава куповину у фебруару, мјесецу када је ЕУ забранила увоз и придружила се другим земљама Групе седам у наметању ограничења цијена руског горива. САД и њихови савезници покушавају да ограниче прилив петродолара у Русију и тако прекину финансирање сукоба у Украјини.

Москва је одговорила на мјере отварањем нових тржишта и рекордном продајом горива Кини, Индији и другим земљама.

Откако је ограничење ступило на снагу, Бразил је постао други по величини купац руског дизела на глобалном нивоу, заостаје само за Турском, према подацима агенције "Кплер".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: