Pilot program

Rusija počinje testiranje digitalne rublje

  • Извор: РТ Балкан
  • 09.08.2023. 22:34

Prave transakcije digitalnom rubljom za fizička i pravna lica u Rusiji počeće 15. avgusta, rekla je prva zamjenica predsjednika Centralne banke Rusije Olga Skorobogatova, prenosi TASS.

Građani – klijenti banaka učesnici pilot programa će nakon nekog vremena moći da se prijave za učešće u testiranju realnog poslovanja, dodala je.

"Pilot program će se prvenstveno bazirati na testiranju operacija poput otvaranja digitalnih novčanika u rubljama za banke, klijente (fizička i pravna lica), testiraćemo transfer u digitalnim rubljama između klijenata i plaćanje u trgovinskim i uslužnim preduzećima", rekla je ona.

Skorobogatova je napomenula da je svih 13 banaka koje su izrazile želju da učestvuju u testiranju digitalne rublje već završilo pripremne aktivnosti i da počinju sa testiranjem. Pored toga, još 16 banaka spremno je da se uključi u testiranje sljedeće godine, naglasila je.

Prema njenim riječima, prvo će se pokrenuti otvaranje računa, transferi između korisnika, kao i plaćanje roba i usluga.

"Mogućnost da prvi pristupe digitalnoj platformi će imati 600 ljudi. Učesnici pilot programa će moći da plate pomoću digitalnih rubalja u 30 prodajnih mjesta, koje će se otvoriti u 11 ruskih gradova. Sa njima će raditi 13 banaka. Zamišljeno je da će u testiranju učestvovati 15 kreditnih organizacija, ali u finalnoj listi nije bilo 'Sberbanke' i banke 'Tinjkof'", prenosi TASS.

Postoji veliko interesovanje za ovaj projekat, rekla je Skorobogatova i dodala da su među učesnicima zaposleni u Centralnoj banci i klijenti kreditnih organizacija, a da je želju da se pridruže projektu izrazilo 19 banaka.

Digitalna rublja je treći oblik nacionalne valute, postaće još jedno sredstvo plaćanja i transfera. Rad sa njim za građane biće besplatan, a građani i kompanije će dobiti mogućnost da biraju koji oblik rublje će koristiti u određenom slučaju.

Banka Rusije je više puta isticala da će se nakon uvođenja digitalna rublja koristiti kao sredstvo plaćanja, a ne kao sredstvo akumulacije - biće nemoguće otvoriti depozite u digitalnim rubljama ili uzeti kredit u digitalnim rubljama.

Vlasnici digitalnog novca moći će slobodno da prenose rublje iz jednog oblika u drugi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 24. jula potpisao zakon o uvođenju digitalne rublje i stvaranju odgovarajuće elektronske platforme, prenosi TASS.

Naime, radi se o drugom obliku ruske nacionalne valute, koji će u upotrebi biti zajedno sa postojećim oblicima novca. Tako će ruska rublja sada imati tri oblika: gotovinski, bezgotovinski i digitalni.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: