Да ли ће грађани плаћати више

Сага у вези са струјом још траје: "Не треба трчати пред руду"

  • Извор: АТВ
  • 08.03.2024. 19:24

Не треба трчати пред руду, то је отприлике порука првог човјека Уставног суда Српске енерго стручњацима на југу.

Џерард Селман гостујући на АТВ понавља да недавна одлука овог Суда никако не може довести до повећања цијене струје у Српској.

"Ако већ неко излази у медије без обзира на којој је позицији се налази мислим да би требало да изврши консултације поготово када се ради о одлуци Уставног суда са правницима јер дејство одлука Уставног суда је специфично. Ми се можемо са тим носити и ми знамо да хоћемо да доведемо грађане Српске у исту позицију", каже Џерард Селман, предсједник Уставног суда Српске.

Одлука о „блок тарифи“ није била у складу са Законом о електричној енергији па самим тим ни са Уставом Српске, наглашава Селман. Регулатор је на потезу, прво мора одлуку Суда добро прочитати, а онда и исправити оно што је погрешено.

Да ли су коначно прочитали и схватили одлуку Уставног суда у регулатору нисмо сазнали. Предсједник ове Комисије Владислав Владичић нам каже, изјава нема до нове коначне одлуке.

А ту нову коначну одлуку нестрпљиво чекају и они који струју обрачунавају. Све очи из ЕРС-а ових дана гледају у РЕРС.

"Оног момента када регулатор донесе нову одлуку по питању тарифних ставова за јавно снабдијевање, јавни снабдјевач односно МП ЕРС ће поступити и фактурисати електричну енергију онако како је регулисано Одлуком о тарифним ставовима Републике Српске", каже Зоран Вуковић, извршни директор за снабдијевање у ЕРС-у.

Сада спорна такозвана „блок тарифа“ у Српској је уведена у јануару прошле године. Како АТВ незванично сазнаје нова одлука регулатора неће промјенити рачуне, средиће се само правне заврзламе и зачкољице.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм