Eurostat

Samo jedna država u Evropi siromašnija od BiH

  • Извор: Агенције
  • 15.12.2022. 20:26

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini bila druga najsiromašnija država u Evropi mjereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku - Eurostata.

Gora je samo Albanija koja je zadržala "titulu" najsiromašnije.

U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 posto iznad prosjeka Evropske unije.

Slijede Danska s 33 odsto većim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije, Holandija sa 30 odsto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta.

Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 odsto manji od prosjeka, a pretposljednja je Grčka, gdje je on 36 odsto manji od prosjeka Unije.

Kada je riječ o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mjestu Luksemburg, koji je 44 odsto iznad prosjeka EU.

Slijede Njemačka sa 20 odsto iznad prosjeka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 odsto iznad prosjeka.

Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 odsto manja od prosjeka Evropske unije, pa Mađarska (30), Slovačka (29) i Hrvatska (28).

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина