Fondacija Progresus

Šansa za nabavku mehanizacije po povoljnim uslovima

  • Извор: АТВ
  • 25.08.2023. 18:20

Do opreme i alata za poljoprivrednu proizvodnju i preradu za svega 30 procenata njene vrijednosti. To su uslovi koje mađarska Vlada i Fondacija Progresus nude poljoprivrednicima.

Nova vrcaljka košta do 4.000 evra pa subvencija pčelaru Zoranu Steviću zvuči primamljivo. 

“Dobra vrcaljka, ne mislim ove od četiri već ove preko 20 okvirova, kao i otkopači saća, to je prvenstveno što bi me inetresovalo”, kaže pčelar Zoran Stević.

Drugi javni poziv, osim proizvođača, proširen je i na prerađivače hrane. Sve što im olakšava proizvodnju, a povoljno je, dobro će doći 

“Imam tandem zgrtalica rotaciona za sijeno, imam špartač određen sa prehranom sa azotom tečnim od đubreta, ne znam, traktori u bili u opticaju, vidjećemo šta nude i kakvi su to traktori”, rekao je mljekar Branko Joksimović.

Kada nakon apliciranja dobije informaciju da je prošao, poljoprivrednik plaća učešće od 30 procenata. Fondacija izdvaja 70 posto vrijednosti mašine. 

“Jednostavno je, prilažu se četiri dokumenta pri aplikaciji kroz naš sajt ‘For Srpska’, to su kopija lične karte, uvjerenje iz RPG-a, izvod pacela RPG kao i ponuda ponuđača, to je sva procedura”, objašnjava  Vanja Savićević iz fondacije Progresus.

U prvom pozivu fondacija je za mašine širom Srpske do sada uplatila sedam i po miliona evra. Više od 40 isporuka je za dobojsku regiju.

“Bilo je odobreno preko 40 nabavki, rok isporuke svakako kraj septembra tako da će svi biti zadovoljeni što se tiče samih nabavki i potraživanja”, rekao je  Anis Husaković, načelnik Odjeljenja za poljiprivredu Grada Doboj.

Sredstva za drugi javni poziv nisu određena. U Progresusu vjeruju da će Mađarska odboriti dovoljno novca da svi koji budu aplicarili  dobiju opremu.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм