ATV

Припрема зимнице

Сарма би могла бити папрена: Колико кошта купус на пијацама у Српској

  • Извор: Глас Српске
  • 26.09.2023. 09:25

Љубитељи сарме и других деликатеса који се праве од киселог купуса ове јесени мораће издвојити нешто више новца за ово поврће у односу на лани, јер је невријеме у појединим дијеловима Српске десетковало приносе.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Дарко Илић каже да је квалитет овогодишњег купуса солидан, али је потражња веома слаба.

"Главни кривац што се купус слабо купује је вјероватно топло вријеме, које је дуже трајало него обично, али и цијене су нешто мало више него лани. С обзиром на то да је захладњело, надамо се да ће почети и сезона припремања зимнице", казао је Илић.

Додао је да врећа полубијелог купуса, званог глумац, у којој буде од 12 до 14 килограма, иде до седам марака.


Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

Нуди плату скоро 2.000 КМ, а радника нема ни за лијека

"Купус који је погодан за рибање, а који се продаје у кутијама од банана, је тренутно најјефтинији и за око 25 килограма је потребно одвојити пет до шест марака", рекао је Илић који је купус засадио на површини од око два до три хектара.

На тржишту је тренутно, како каже, најскупљи вараждинац који иде до 15 КМ, али претежно је врећа од 10 до 12 килограма десет марака.

"Њега је веома тешко произвести, јер су то сорте од прије 40 или 50 година. Међутим, вријеме и клима су се промијенили у толикој мјери да се тај купус више не може ни произвести, па су се произвођачи окренули ка неким хибридима", рекао је Илић.

Пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац каже да је због леда принос купуса мањи и до 70 одсто.

"И оно што је остало, слабо иде јер народ још не спрема зимницу. Цијене су нешто мало више него лани па килограм у велепродаји иде до 0,70 КМ, а у малопродаји се креће око марку", рекао је Бањац.

Према његовом мишљењу, може доћи и до несташице купуса када сезона припремања зимнице буде у самом јеку.

"Код нас су приноси знатно смањени због временских неприлика и града, а не може ни купус произвођача из Бијељене подмирити цијелу БиХ", казао је Бањац који је купус засадио на површини од 2,5 хектара.


Ово су производи чије цијене ће бити снижене од 9. октобра

Ово су производи чије цијене ће бити снижене од 9. октобра

Произвођач купуса из Горњих Карајзоваца Раде Добраш, који је ово поврће засадио на површини од око хектар и по, каже да због града купус није достигао жељени квалитет.

"Имамо доста купуса који није ни успио достићи зрелост да се може сјећи, а у одређеном проценту град га је тотално уништио. Упркос томе, нешто се ипак сијече, али то нису тако озбиљне количине и ситнији је него што би требало да буде", рекао је Добраш.

Додао је да цијена зависи од квалитета, али се креће од око 0,50 КМ по килограму, а негдје је и јефтинији.

"Потражња није велика из разлога што су температуре биле доста високе и још је, изгледа, рано за припремање зимнице, али чини нам се да је све мање људи заинтересовано да кисели купус у количинама као што су некада то радили", рекао је Добраш.

И произвођачи у Семберији, гдје је купус својеврстан бренд овог подручја, кажу да су приноси мањи и до 60 одсто те да квалитет није на завидном нивоу.

Потрошачи

У Удружењу грађана "ТоПир" из Добоја кажу да су прије неколико дана са купцима разговарали о високим цијенама купуса и паприка те истичу да грађани заиста тешко подносе константна поскупљења.

"Чињеница је да већина грађана, нажалост, нема довољно новца да прави зимницу као прије и надамо се да ће ова акција 'Друштвено одговорни' уродити плодом. У том случају би се цијене пољопривредних производа мало снизиле и то би била једина шанса да грађани имају могућност да спреме зимницу", казали су у овом удружењу, преноси "Глас Српске".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: