ATV

Recesija

Smanjene šanse za oporavak ekonomije: Potražnja u njemačkim fabrikama nastavlja da opada

  • 07.06.2023. 08:14

Broj narudžbina u njemačkim fabrikama neočekivano je opao u aprilu, što je dodatno umanjilo izglede za oporavak najveće evropske ekonomije koja je ove zime pretrpjela prvu recesiju nakon pandemije, piše "Blumberg".

Iako su ekonomisti "Blumberga" ranije prognozirali rast od 2,8 odsto, potražnja u fabrikama u Njemačkoj je prethodnog mjeseca zapravo smanjena za 0,4 odsto. Ovaj pad primarno je prouzrokovan manjim brojem velikih narudžbina. 

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Kako će se recesija u Njemačkoj odraziti na BiH

Najveću evropsku ekonomiju kočila je proizvodnja, budući da su visoke cijene smanjile potražnju, te da potrošači nakon pandemije troše više novca na usluge, objašnjava portal ističući da je opao i BDP Njemačke u prethodnih nekoliko mjeseci. 

Kako je bilo manje novih porudžbina, njemačke fabrike su se oslanjale na veliki nagomilani zaostatak u poslu kako bi održale proizvodnju.

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

Zaribao motor Evrope: Industrijska proizvodnja u Njemačkoj u padu, prijeti recesija!

"Blumberg" je prethodno anketirao njemačke menadžere nabavke koji su otkrili su da su se zbog pada izvoza opšti uslovi poslovanja u sektoru u maju pogoršali. 

Kako se dodaje, smanjenju potražnje doprinijela je stroža njemačka monetarna politika za borbu protiv inflacije. 

Izvještaj

Izvještaj "Dojče banke": Američku ekonomiju pogađa recesija sa vjerovatnoćom od 100 odsto!

Posljedice povećanja kamatnih stopa koja su sprovedena prošle godine još uvijek nisu dostigle punu mjeru, a Evropska centralna banka planira da dodatno poveća troškove zaduživanja kako bi cijene držala pod kontrolom.

Bloomberg: Odluka banaka bi mogla gurnuti svijet u recesiju

Bloomberg: Odluka banaka bi mogla gurnuti svijet u recesiju
Pratite nas i putem Vibera