Projektom obuhvaćeno 500 preduzeća

Solarni paneli i subvencije za 50 hiljada domaćinstava

  • Извор: АТВ
  • 10.08.2022. 19:19

Pravo na subvencionisanje ugradnje solarnih panela kroz koje će domaćinstva sama sebi proizvoditi struju imaće 50 hiljada domaćinstava u Srpskoj.

Prvih 10 godina građani će otplaćivati dio ugradnje ali sa manje novca od onog koliko trenutno plaćaju struju. Ostalo će otplatiti Elektroprivreda Srpske i Fond za zaštitu životne sredine. Nakon 10 godina, čitav sistem prelazi u vlasništvo domaćinstva. 

"Što se tiče njihove isplativosti na našim područjima s obzirom da imamo prirodne predispozicije sa velikim brojem sunčanih sati I sa velikom sunčevom radijacijom neka prosječna isplativost je 6 do 8 godina za ovakve sisteme", kaže Dajana Milošević, menadžer strateškog planiranja preduzeća "Etmax".

Građani će se za subvenciju prijavljivati u elektrodistributivnim preduzećima, a potrebna je kućna lista, prosjek mjesečnih primanja po domaćinstvu i potrošnja struje u proteklih 12 mjeseci. Cilj je odabrati domaćinstva koja imaju najniža primanja, kako bi se njima najviše pomoglo. 

"Građana učešće je oko 60 odsto, ali i ono je manje od dosadašnjeg računa barem za 10 odsto. Znači, ako ste imali račun za električnu energiju 70 KM u proteklih 12 mjeseci, vaš račun u narednih 10 godina za otplatu postrojenja će biti 63 marke, puta 120 rata. Pa kad neko za par godina kaže povećavamo cijenu električnu energije, vi nećete biti u tom sistemu", kaže Luka Petrović, direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Solarni paneli će biti postavljeni samo na ona domaćinstva koja su već priključena na elektrodistributivnu mrežu. Vrijednost projekta je oko 250 miliona evra.

"Mi ćemo tokom avgusta raspisati javni poziv, Elektroprivreda će imati taj zadatak. Nakon raspisivanja javnog poziva i popisivanja građana koji žele ući u program, počeće i njegova operativna realizacija. To naravno nije moguće uraditi u kratkom vremenu, procjena je da će realizacija trajati najmanje 3 godine", kaže Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva. 

Projektom će biti obuhvaćeno i 500 preduzeća.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    Серија: Ел Чапо (16+)