Na 16 aerodroma

Španski kontrolori letenja nastavljaju štrajk

  • Извор: Анадолија
  • 13.04.2023. 20:39

Nakon što su pregovori o platama i uslovima rada ponovo propali, kontrolori letenja na 16 španskih aerodroma u četvrtak su nastavili štrajk.

Štrajkovi, koji su počeli u februaru, nastavljaju se svake nedjelje i četvrtka tokom aprila.

Štrajk pogađa španske aerodrome u Alikanteu, Valensiji, Ibici, Mursiji, Lieidi, Vigu, Koruni, Kuatro Vientosu, Sevilji, Jerezu, Kastelonu i aerodrome na Kanarskim ostrvima Lanzarote, Fuerteventura, La Palma i El Hiero.

Mnogi letovi su odgođeni, ali su smetnje za putnike ograničene zbog onoga što Unija USCA naziva "zloupotrebljivim" minimalnim nivoima usluga koje je postavila Vlada, a koji "ometaju pravo na štrajk".

Španija je 2011. godine djelimično liberalizovala tržište kontrolora letenja.

Godinu ranije, kontrolori letenja održali su štrajk koji je doveo do potpunog zatvaranja španskog vazdušnog prostora tokom dva dana u decembru.

Kao odgovor, španska Vlada je proglasila stanje pripravnosti i naredila kontrolorima letenja da se vrate na posao pod prijetnjom vojne sile.

Danas oni koji rade u privatizovanom dijelu sektora kažu da su "najgore plaćeni" kontrolori letenja u Evropi i jedini koji sami moraju plaćati svoju obuku.

Sindikati koji stoje iza štrajka kažu da su radnici ove godine primorani da rade više i da su podložni lošijim uslovima.