ATV

Koliko se ko zadužio u BiH

Spoljni dug Federacije duplo veći od duga Srpske

 • 25.06.2018. 19:23

Ko se u BiH najviše zadužuje pokazuju i zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BIH. Samo prošle godine spoljni dug Federacije BIH bio je duplo veći od duga Srpske, dok je dio milionskog kolača otišao i u Brčko Distrikt. 

Statistika kaže da se BiH najviše zadužuje za izgradnju puteva, dok razvijene zemlje kredite koriste za modernizaciju i patente. Najviše miliona, sudeći prema prošloj godini u BIH stiglo je iz Međunarodnog monetarnog fonda. Novac je inkasirala i Evropska banka za obnovu i razvoj, ali i Evropska investiciona banka. Nešto drugačiiju račinicu spoljnog zaduženja, barem kad je riječ o Republici Srpskoj imaju u ministarstvu finasnija RS. 

"Spoljno zaduživanje, odnosno povlačenje po svim zaduživanjima zaključno sa 31.12.2017. godine, utrošeno je 66 posto tih sredstava u implementaciju odnosno investiciju kapitalnih projekata. Nekih 15 odsto u privredne aktivnosti i ostatak povlačenja po tim zaduženjima iskorišten je za budžetkse potrebe, kaže Milorad Đurđević, pomoćnik ministra finansija Srpske. 

Za razliku u dugovima Federacije i Republike Srpske ekonomsiti imaju opravdanje. Mnogo je faktora koji na to utiču, kaže ekonomista Zoran Pavlović.

"Pa kada se posmatra zaduženost onda moramo posmatrati i broj stanovnika i bruto domaći proizvod, koliko je projekata i novih investicija pokrenuto u Federaciji. Kod njih zaduženost jeste veća nego u Republici Srpskoj ali je i privredna aktivnost značajno veća i olakšava da se taj nivo servisa može lakše podnijeti", rekao je Pavlović.

Prošle godine vraćeno je rekordnih 883,2 miliona, a u toku ove godine oko 277,5 miliona maraka. Bosna i Hercegovina ipak nije najzaduženija u regionu. Ispred nje su Hrvatska i Slovenija. 

 • 11:30 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:45 Najveće bitke Drugog svjetskog rata (R)

  Pred našom kamerom, otvoriće se i ispričati priču, oni za koje ne znamo koliko u sebi nose ljubavi, istrajnosti, hrabrosti, oni koji znaju koliko je život čudnovato težak i lak, oni koji su osjetili i stradanje i ljepotu životne jednostavnosti.

 • 12:15 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:20 Еmisija: Ćirilica (R)

  Provokativna pitanja i još provokativniji odgovori, bujica oprečnih stavova i reči, teorije i dokazi, neotkriveno – sve nosi urednički potpis Marića koji na interesantan način sučeljava različita mišljenja i ogoljava stvarnost.

 • 14:50 Vijesti u 16:30

  Svakog vikenda na programu ATV-a od 8:30h očekuje vas jedan od omiljenih vikend programa svih generacija i profila. U domaćoj produkciji, na šta smo posebno ponosni, emisija „Vikend vekerica“ već dugi niz godina na jedinstven način krasi program ATV-a.

 • 15:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.