ATV

Јавља "Блумберг"

Споразум због којег Запад дрхти: Почели преговори Русије и Индије?

 • 12.02.2024. 15:06

Државне рафинерије нафте у Индији преговарају о дугорочним споразумима о испоруци сирове нафте са руским енергетским гигантом "Росњефт", јавља "Блумберг", позивајући се на изворе.

"Индијан ојл", "Барат петролеум" и "Хиндустан петролеум" учествују у разговорима, са циљем да потпишу уговоре о стабилном снабдијевању умјесто једнократних куповина, што ће их учинити отпорнијим на конкуренцију, преноси РТ Балкан.

Рафинерије наводно путем уговора желе да обезбиједе испоруке од око 500.000 барела руске нафте дневно. Такође планирају да унесу клаузуле које би их заштитиле од казни у случају проблема са плаћањем и кашњења испорука.

"Индијан ојл" већ има уговор са "Росњефтом" из 2020. године, према којем је рафинерија требало да од руске компаније увози два милиона тона нафте типа урал годишње.

Уговор је продужен 2023. године, при чему су се двије компаније сложиле да значајно повећају испоруке нафте и диверзификују врсте нафте које се испоручују Индији. Друге двије државне рафинерије немају постојеће дугорочне уговоре са "Росњефтом".

Индија, иначе трећи по величини увозник сирове нафте у свијету, повећава увоз руске нафте у посљедње двије године упркос западним санкцијама наметнутим Москви, користећи попусте које је Русија понудила како би освојила тржишта након што је изгубила купце на Западу.

Русија је прошле године у Индију извозила у просјеку 1,75 милиона барела сирове нафте дневно, према подацима аналитчке куће "Кплер" а које је пренео "Индепендент", што је значило да је Москва постала примарни снабдевач индијског тржишта.

Иако је крајем прошле године дошло до пада индијског увоза руске нафте, наводно због проблема са плаћањем у вези са санкцијама, аналитичари наводе да је потражња за руском нафтом у Индији и даље јака.

Говорећи за РТ на маргинама Индијске енергетске недјеље у четвртак, министар за нафту Хардип Синг Пури рекао је да руска нафта тренутно чини између 30 и 34 одсто укупног увоза нафте у Индију, у односу на само 0,2 одсто колико је чинила прије ескалације сукоба у Украјини фебруара 2022. године.

Индија ће наставити да купује руску нафту докле год цијене буду повољне, додао је он.

Пратите нас и путем Вибера

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.