Vlada Srpske

Srbija do sada Srpskoj isplatila više od 172 miliona KM

  • Извор: АТВ
  • 15.06.2023. 16:20

Vlada Srbije je od septembra 2017. zaključno sa avgustom prošle godine doznačila Republici Srpskoj 15 donacija u ukupnom iznosu od 188,3 miliona KM, od čega je do sada isplaćeno 182,3 miliona KM ili 96,83 odsto, navedeno je u Informaciji o odobravanju i upotrebi donatorskih sredstava Vlade Srbije, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade Srpske.

Prema navedenim podacima, u Srpskoj je raspoređeno 172,8 miliona KM, od čega je finansirano 136 projekata u oblasti putne, privredne, sportske i socijalne infrastrukturu, a ulagano je i u zdravstvo u 53 jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Donatorska sredstva Srbije usmjerena su i u pojedine lokalne zajednice u Federaciji BiH - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bosanska Krupa i Mostar, gdje je finansirano 26 projekata iz oblasti putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, školstva, zdravstva, kulture i sporta, te ulagano u obnovu i izgradnju vjerskih objekata Srpske pravoslavne crkve.

U Brčko distriktu donatorskim sredstvima Srbije od 500.000 evra finansirana je izgradnja dječijeg obdaništa.

Vlada Srpske usvojila je danas i informaciju o projektu "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj" u kojoj je navedeno da će efekti realizovanih investicija imati višestruke koristi, kako na zdravlje stanovništva, tako i na privredne tokove ali i na sveukupnu održivost sistema vodosnadbijevanja u lokalnim zajednicama.

Projektom je planirano finansiranje iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke 50 miliona evra, 35 miliona evra granta i 15 miliona evra vlastitog učešća. Do sada su po projektu potpisana 54 ugovora o radovima i 18 ugovora o isporuci robe.

Takođe, uložena su i znatna sredstva u izradu projektne dokumentacije i usluge nadzora, čime je ukupan iznos ugovorenih radova, robe i usluga 71,5 miliona evra.

Ukupan iznos odobrenih grant sredstava je 19,3 miliona evra.

Izvršena plaćanja po odobrenim projektima u 27 opština učesnica iznose 61,2 miliona evra.

Vlada Republike Srpske je distribuisala odobrena grant sredstva u najveći broj lokalnih zajednica koji učestvuju u projektu.

"S obzirom na to da grant sredstva vezana za projekat nisu bila operativna, a da ni kreditna sredstva nisu bila raspoloživa u posljednjih 14 mjeseci, Tim za upravljanje projektom je na osnovu dinamike izvođenja radova koja je bila znatno usporena zatražio od Evropske investicione banke da produži ugovor do 30. juna 2024. godine", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su procedure vezane za produženje ugovora završene 24. maja.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм