Vide računicu za poslovanje

Srpska zanimljiva stranim investitorima

  • Извор: АТВ
  • 28.02.2023. 19:12

“Kineska željeznička inženjerska korporacija” svoje evropsko predstavništvo preseliće iz Varšave u Banjaluku. Tu vijest Kinezi su podijelili poslije potpisivanja ugovora o izgradnji dionice auto-puta Bijeljina - Brčko. Kinezi u Republici Srpskoj vide potencijal.

“Najvažniji razlog jeste to što Republika Srpska ima veliki potencijal i mi ćemo pružiti veliku pomoć na teritoriji Srpske da sve moguće potencijale iskoriste. Imamo mnogo poslovnih prilika ovdje”, rekao je Đi Jan Dži iz kineske kompanije za prekookeansko poslovanje.

Osim Kineza i drugi investitori u Republici Srpskoj pronašli su priliku i računicu za poslovanje. Do kraja 2021. godine, najviše investicija je bilo iz Srbije, Italije, Velike Britanije, Austrije, Rusije, Slovenije. Prema podacima Centralne banke BiH, strani investitori su do kraja 2021. godine uložili 5,6 milijardi maraka. 

“Republika Srpska ima jeftiniju struju 45 odsto nego u Federaciji, i mnoge druge stvari - od dobiti koja je 10 odsto i možeš slobodno da je izneseš do mnogih drugih stvari koje imamo i komunikacijski jednostavnije, naravno. U Laktašima se sada grade dvije fabrike koje treba da zaposle 1.500 ljudi, biće gotove do kraja ove godine, jedna iz Njemačke jedna iz Slovenije i gradi se jedna italijanska fabrika”, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

U pandemiji virusa korona, Srpske je postala zanimljiva zbog svog geografskog položaja, pa su neke kompanije iz EU svoju proizvodnju iz dalekih zemalja, preselile upravo u Srpsku.  

“Slobodne zone trgovine, konkurentna i kvalifikovana radna snaga koja takođe privlači strane investitore, tu su i niski troškovi poslovanja u Srpskoj, geostrateški položaj je takođe adut na koji igra Republika Srpska, blizina male Azije i centralne Evrope, jugoistočne Evrope”, rekao je Dejan Rauš, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Metalski sektor posebno je zanimljiv investitorima, kažu u Ministarstvu privrede i preduzetništva. Osim aktuelnih investicija u Laktašima, kažu da su u toku pregovori sa nekoliko kompanija iz Italije i Njemačke.