ATV

Vlada

Šta donose izmjene Zakona o poljoprivrednim zadrugama u Srpskoj?

 • Izvor: ATV
 • 01.06.2023. 15:38

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim zadrugama, koje imaju cilj unaprijediti poljoprivredno zadrugarstvo.

Zakonske norme, kroz izmjene i dopune daće mogućnost i stranim i domaćim fizičkim licima da budu zadrugari u Srpskoj, omogućiti ulaganja svježeg kapitala u poljoprivredni zadružni sektor, preciznije i jasnije definisati status zadrugara, omogućiti i druge oblike udruživanja u složene zadruge, definisati raspodjelu ostvarenog profita poslovanjem zadruge, čime bi se šire i jasnije na inovativniji način definisala važna pitanja za veću efikasnost zadružnih aktivnosti, a što bi svakako bio i opšti interes, kažu u Vladi Srpske.

Predloženim rješenjima izvršena je podjela poljoprivrednih zadruga na opšte, specijalizovane i složene zadruge, a njeni osnivači, pored domaćih, mogu biti i strana fizička lica. 

Minić: Očekuje se otkupna cijena pšenice 30 do 35 feninga po kilogramu

Minić: Očekuje se otkupna cijena pšenice 30 do 35 feninga po kilogramu

Osnivači ne mogu biti članovi zajedničkog domaćinstva. 

Lica koja pristupe zadruzi poslije njenog osnivanja imaju jednak status kao i osnivači zadruge. 

Preciznije su propisane odredbe izbora organa upravljanja i rukovođenja, čime se onemogućava istovremeno vršenje više funkcija u zadruzi od strane jednog lica.

Nacrtom zakona očekuje se pozitivan uticaj na poslovni ambijent, bolja organizacija zadruga i poslovnih aktivnosti zadružnog sektora, veća podrška malim poljoprivrednim proizvođačima, veće investiciono ulaganje u zadruge, veća dostupnost i korišćenje resursa i nepokretnosti koje su prenešene na jedinice lokalne samouprave. 

“Predloženim izmjenama i dopunama podstiče se poslovna aktivnost zdravih zadruga, a time i efikasnije korišćenje budžetskih sredstava”, napominju iz Vlade.

 • 10:50 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:00 Serija: Veličanstveni vijek: Kosem (12+)

  Trideset sedam godina od smrti Sulejmana Veličanstvenog započinje zapanjujuća priča o vladarici Osmanskog Carstva Mahpeyker Kösem Sultan.

 • 11:40 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 11:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 12:00 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 12:15 Serija: Red Rok (R)

  Red Rok' je irska kriminalistička serija koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.