Исти страх

Штете на воћу због мраза

  • Извор: АТВ
  • 29.03.2024. 19:40

Сваке године исти страх, причају воћари. Мислили смо да ће нас мраз заобићи, али нажалост није. Проузроковао је штету на одређеним сортама јабуке, крушке и шљиве.

''Примјећујемо да на шљиви да има доста њих које нису оплођене сад, колика је штета тек ћемо утврдити док заврши цвјетавање и кад буде оплодња. Ја страхујем и мај, јер је било година и шестог маја, и тај нас је и коштао'', каже Илинка Мацура.

Посљедица ће бити свјесни су и у удружењу приједорских воћара. Осјетиће се то и на квалитету. 

''Он ће дефинитивно утицати не само на род него и на квалитет плода, али још једном кажем право стање ћемо знати у наредном периоду, кад се биљка очисти од оштећених цвјетова, пупољака, није исцвјетало воће оно је већ у пупољку уништено'', навео је Младен Марјановић, предсједник Удружења воћара града Приједора.

Мраз је воћаре задесио у марту, међутим критичан је април. Велике су шансе да се и тад понови, наглашавају стручњаци. 

''Још увијек не можемо рећи да је година изгубљена и да су причињене значајније штете. Читав април је критичан и то је период када можемо очекивати мраз, за сада по прогнози ништа не видимо, али мора се то пратити сваки дан'', рекао је Борис Станковић, виши стручни сарадник за воћарство, ресор за пружање услуга ПЈ Приједор.

Воћарима се препоручује и да током ноћи у раним јутарњим часовима колико је могуће заштите своје засаде воћа задимљавањем, орошавањем или неким биолошким препаратима, попут антифриза за биљке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм